U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Stedin roept gemeenten op: vanaf nu geen aardgas meer

Rotterdam, 16 februari 2018

Rotterdam, 16 februari 2018 – Recent schrapte de Tweede Kamer de aansluitplicht op het aardgasnet voor nieuwbouwwoningen. Het duurt nog maanden voordat deze wetswijziging in werking treedt. Stedin wil hier niet op wachten. En veel gemeenten in Zuid-Holland en Utrecht delen dat. Om nieuwbouwprojecten nu al aardgasvrij op te leveren tekenen Stedin en haar gemeenten op 13 maart het Convenant Aardgasvrij Nieuwbouw.

Met de ondertekening van dit convenant bundelen gemeenten en de netbeheerder de krachten om projectontwikkelaars en hun opdrachtgevers ervan te overtuigen gebruik te maken van Stedins inkeerregeling en alsnog te kiezen voor een duurzaam alternatief in plaats van aardgas. Het Convenant Aardgasvrij Nieuwbouw is met een aantal gemeenten ontwikkeld. Alle gemeenten in Stedins verzorgingsgebied worden uitgenodigd het te ondertekenen. 

Aardgasaansluiting raakt uit de tijd

Aardgas is een fossiele brandstof en bij de verbranding ervan komt veel CO2 vrij. De gebouwde omgeving is voor 40% verantwoordelijk voor de totale CO2 uitstoot van Nederland. En daar willen we in Nederland in 2050 vanaf zijn. David Peters, Chief Transition Officer van Stedin: “We willen de uitdaging niet groter maken dan die al is. Aardgasaansluiting klinkt nu nog leuk, maar zal snel uit de tijd raken. Het zal binnen enkele jaren een kat in de zak blijken te zijn. Daar moeten we huizenkopers nu al voor behoeden en daarom bieden wij nu de kans om contracten te herzien en gebruik te maken van Stedins inkeerregeling”.

Inkeerregeling

Stedin heeft sinds januari een inkeerregeling voor nieuwbouwprojecten. Stedin biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om al aangegane contracten waar aardgas is voorzien, maar een duurzaam alternatief ook een mogelijkheid is, open te breken als ze die bouwprojecten alsnog aardgasvrij willen maken.

Niet wachten tot na de verkiezingen

In veel verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen staat het voornemen om nieuwbouw niet meer aan te sluiten op aardgas, totdat de wetswijziging in werking treedt. Peters: “Maar laten we niet wachten tot ná die verkiezingen: nu handelen levert een vermindering van CO2 uitstoot op voor de komende jaren”. Minder aardgasverbruik is volgens Peters om twee redenen nodig. “Ten eerste willen we de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs halen. Dat betekent: beperk de opwarming van de aarde tot 2 graden, liefst 1,5. Daarnaast voelt heel Nederland de noodzaak om de aardgasproductie in Groningen te verlagen. Dat kan alleen als we in Nederland met z’n allen ook minder gaan gebruiken. Geen gas meer aanleggen dus”, aldus Peters.

Convenant Aardgasvrij Nieuwbouw

Gemeenten die interesse hebben in het Convenant Aardgasvrij Nieuwbouw, kunnen contact opnemen met ons Kenniscentrum Duurzame Opwek via ons contactformulier. Het convenant wordt dinsdag 13 maart om 16.30u ondertekend op het stadhuis van Zoetermeer.

Over Stedin

Samen werk maken van een leefwereld vol nieuwe energie. Daar werkt Stedin elke dag aan. Zodat onze ruim twee miljoen klanten kunnen wonen, werken en leven in de meest stedelijke en industriële regio van Nederland: de provincie Utrecht en het grootste deel van Zuid-Holland. Want juist in ons verzorgingsgebied is de energie-infrastructuur complex en de afhankelijkheid van energie groot. Met zo’n 3000 medewerkers werken we aan een duurzaam energiesysteem waarin steeds meer lokaal wordt opgewekt. Een systeem dat ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar is. En dat we kunnen doorgeven van generatie op generatie.