U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Tarieven van Stedin stijgen in 2020

Rotterdam, 19 december 2019

De tarieven voor het transport van elektriciteit en gas door netbeheerder Stedin stijgen in 2020. Een gemiddeld huishouden gaat € 1,15 per maand meer betalen. In 2020 zijn de netbeheertarieven voor een woning met een gas- en elektriciteitsaansluiting samen € 340,74 (excl. BTW) per jaar. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de tarieven van Stedin vastgesteld. De netbeheerder investeert voor de energietransitie in het uitbreiden van het elektriciteitsnet. Hierdoor blijven de kosten van de netbeheerder toenemen. Stedin verwacht dan ook dat de tarieven de komende jaren verder stijgen.

Die energietransitie is in volle gang. Zonnepanelen op daken van consumenten, maar ook zonneweides en windmolenparken wekken steeds meer duurzame elektriciteit op. En tegelijkertijd gebruiken woningen en bedrijven voortdurend meer energie voor het opladen van elektrische auto’s, het verwarmen van woningen met warmtepompen en koken op inductie. Dat vraagt een flinke investering in het elektriciteitsnet om dit mogelijk te maken.

Netbeheerkosten elektriciteit gaan stijgen

Komend jaar stijgen de netbeheerderskosten bij Stedin voor gas met 6,1% en voor elektriciteit met 2,8%. ,,Bij elektriciteit zien we nu nog een lichte stijging’’, zegt CFO Danny Benima van Stedin. ,,We verwachten echter dat door de toenemende investeringen de kosten voor het elektriciteitsnet stijgen. De energierekening wordt dus hoger. Stedin heeft als taak zo efficiënt mogelijk te werken om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het is echter een politieke keuze hoe we de kosten voor de energietransitie verdelen.”

De tarieven voor 2020

De ACM stelt jaarlijks de maximale tarieven voor transport en aansluiting op de elektriciteits- en gasnetten vast. De tarieven die Stedin hanteert, zijn gebaseerd op de kosten van het beheer en onderhoud van energienetten in Nederland. Consumenten betalen de tarieven van Stedin via de energierekening van hun energieleverancier. Een compleet overzicht met toelichting op de tarieven staat op www.stedin.net/tarieven