U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Transformator van 170 ton voor zonnepanelen en windmolens Vlissingen-Oost 

Vlissingen, 14 februari 2022

Vandaag is in de haven van Vlissingen per schip een nieuwe hoogspanningstransformator van netbeheerder Stedin aangekomen. Het gevaarte van 170 ton en vijf meter hoog is gebouwd in de Sloveense hoofdstad Ljubljana en is per schip naar Vlissingen gekomen. Na aankomst is de transformator door twee kranen van het schip getild en op een dieplader gezet. Hiermee wordt het op zijn plek – 700 meter verderop in het verdeelstation van Vlissingen-Oost – gereden. Stedin bouwt hier het verdeelstation uit vanwege de komst van nieuwe zon- en windenergieprojecten van bedrijven.

Verzwaring elektriciteitsnet voor duurzame opgewekte elektriciteit 

Vorig jaar boorde Stedin al nieuwe elektriciteitskabels van anderhalve kilometer op een diepte van 50 meter onder de haven van Vlissingen door. Vandaag bereikten we een mijlpaal in dit project met de plaatsing van de eerste hoogspanningstansformator. In maart komt een tweede. De transformatoren zetten de duurzame elektriciteit van de zonnepanelen en windmolens in de haven om van twintig duizend Volt naar 150 duizend Volt. Daarna wordt de stroom verder het hoogspanningsnet op getransporteerd. De zon- en windparken van de ondernemers in de haven leveren straks evenveel duurzame elektriciteit als ongeveer 36.000 huishoudens in een jaar verbruiken, dat is twee keer Vlissingen. Stedin investeert met dit project zeventien miljoen euro in de energietransitie van Zeeland. Het project is naar verwachting eind 2022 klaar.