U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Zuid-Hollandse gemeenten ondertekenen Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw

Rotterdam, 15 maart 2018

Deze week ondertekenden netbeheerder Stedin en 31 gemeenten uit Zuid-Holland het Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw. Met de ondertekening van dit convenant bundelen provincie, gemeenten en de netbeheerder de krachten om projectontwikkelaars en hun opdrachtgevers ervan te overtuigen om bij reeds lopende projecten met aardgas waar mogelijk alsnog te kiezen voor een duurzaam alternatief.

Zuid-Hollandse Gemeenten ondertekenen Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw

De bijeenkomst werd geleid door Diederik Samsom. Samsom: “Duurzaamheid moeten we niet alleen in woord belijden. De gemeenten die hier bijeen zijn zetten concrete stappen, wat ook hard nodig is.”

40% van de totale CO2-uitstoot komt uit gebouwde omgeving

Aardgas is een fossiele brandstof en bij de verbranding ervan komt veel CO2 vrij. De gebouwde omgeving is voor 40% verantwoordelijk voor de totale CO2 uitstoot van Nederland. En daar willen we in Nederland in 2050 vanaf zijn. David Peters, Chief Transition Officer van Stedin: “We willen de uitdaging niet groter maken dan die al is. Aardgasaansluiting klinkt nu nog leuk, maar zal snel uit de tijd raken. Het zal binnen enkele jaren een kat in de zak blijken te zijn. Daar moeten we huizenkopers nu al voor behoeden en daarom bieden wij nu de kans om contracten te herzien en gebruik te maken van Stedins inkeerregeling.

Onderstaande kaart geeft weer welke gemeenten het Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw hebben ondertekend: 

Grotere kaart weergeven