U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Aantal nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting stijgt gestaag

Rotterdam, 19 april 2019

In het eerste kwartaal van 2019 is in 62% van alle nieuwbouwprojecten in de provincie Utrecht en Zuid-Holland geen aardgasaansluiting meer aangevraagd. Dat blijkt uit de aanvragen van bouwers bij netbeheerder Stedin voor de aansluiting van nieuwbouw. Totaal gaat het om 2700 toekomstige, gasloze nieuwbouwwoningen. In dezelfde periode in 2018 waren dit nog 1700 woningen, 40% van het totaal.

Gasloze nieuwbouw heeft de overhand

De overheid heeft de ambitie om alle woningen in 2050 van het aardgas af te hebben. Vanaf 1 juli 2018 krijgen bouwers daarom geen vergunning meer voor bouwplannen met een aardgasaansluiting. Sindsdien heeft het aantal nieuwe huizen zonder gasaansluiting de overhand, maar nog lang niet alle projecten worden gasloos opgeleverd. Nieuwbouwprojecten waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd vóór 1 juli mogen nog wel op het gasnet worden aangesloten. Eenmaal aangevraagd is de vergunning onbeperkt geldig.

aangevraagde aansluitingen voor nieuwbouw sinds 1 juni 2018
Grafiek: aangevraagde aansluitingen voor nieuwbouw sinds 1 juni 2018. Bron: Stedin

Bouw gasloos en toekomstbesteding

Stedin is positief over de trend, maar vindt het niet te verkroppen dat er nog steeds nieuwbouwwoningen op het gasnet aangesloten worden, terwijl er veel tijd en geld wordt gestoken om bestaande woningen van het aardgas te halen. David Peters, Chief Transition Officer van Stedin: ,,Het zal nog wel even duren voordat 100% van nieuwbouwwoningen gasloos is. We zien gelukkig veel gemeenten die hier actief een punt van maken. Maar de bal ligt niet bij gemeenten alleen. We doen ook een oproep aan de ontwikkelaars en bouwers. Houd je plannen opnieuw tegen het licht. Kijk nog eens goed of aardgas wel nodig is. Bouw gasloos en lever toekomstbestendige woningen af.’’ 

Overzicht per plaats

In Stedin-gebied werd het afgelopen kwartaal vooral in de gemeenten Soesterberg, Houten en Capelle aan den IJssel veel gasloos gebouwd. In het eerste kwartaal van 2019 werd in deze gemeenten een enkele woning nog op het gasnet aangesloten. Van de grote steden is Rotterdam de koploper. 90% wordt hier gasloos gebouwd. Ook Utrecht en Den Haag zitten met respectievelijk 78% en 70% boven het gemiddelde. 

top 10 gemeenten met meeste nieuwbouw Tabel: top 10 gemeenten met meeste nieuwbouw 1e kwartaal 2019. Bron: Stedin

Stedin heeft de aangevraagde aansluitingen met aardgas op het energienet per nieuwbouwproject in kaart gebracht. Deze kaart is te bekijken via deze link
Stedin gaat met gemeenten, ontwikkelaars en bouwers aan de slag om het aantal nieuwbouwwoningen met aardgasaansluiting in te perken. Vorig jaar lanceerde Stedin de ‘inkeerregeling’ waarbij bouwers bestaande contracten voor woningen op aardgas konden openbreken.