SLIMME METER VOORDELEN

MAKKELIJK IN GEBRUIK

Gemak is één van de voordelen van de slimme meter. Wij lezen, met uw toestemming, de slimme meter op afstand uit en geven de meterstanden door aan uw energieleverancier. Dit betekent het volgende:

  • U hoeft zelf uw meterstanden niet meer door te geven. Met een traditionele meter geeft u een keer per jaar uw meterstanden door voor uw eindafrekening. Dat geldt dan ook wanneer u verhuist of wanneer u van energieleverancier wisselt.
  • Uw eindafrekening is altijd gebaseerd op exacte meterstanden. Vergat u in het verleden uw meterstanden door te geven? Dan schatte uw energieleverancier uw meterstanden op historisch verbruik. Door de slimme meter kan uw energieleverancier de eindafrekening baseren op exacte meterstanden.
  • Het bezoek van onze meteropnemer bij u thuis om de meterstanden te controleren, is niet langer nodig.

ENERGIE BESPAREN

Een tweede voordeel van de slimme meter is dat u elke maand een verbruiksoverzicht krijgt via uw energieleverancier. Energieleveranciers zijn verplicht u dit overzicht te versturen als u een slimme meter heeft. Met dit overzicht heeft u regelmatig inzicht in uw energieverbruik.

Wat ziet u op het overzicht?

  • Hoeveel energie u verbruikt heeft in de afgelopen periode.
  • Vergelijking met vorige periodes.
  • De indicatieve kosten van uw verbruik, zodat u bij uw jaarrekening niet voor verrassingen komt te staan.

Uit onderzoek van ECN blijkt dat klanten die geregeld inzicht hebben in hun energieverbruik 3% kunnen besparen. Met het koppelen van een energieverbruiksmanager krijgt u realtime inzicht in uw energieverbruik en kunt u nog meer besparen.

Bespaar nu op uw energierekening

GERICHT OP DE TOEKOMST

Een ander voordeel is dat we met de slimme meter werken aan een duurzaam energiesysteem voor de toekomst. Een toekomst waarin steeds meer energie door klanten zelf wordt geproduceerd en een goede afstemming tussen vraag en aanbod belangrijk is. Hiervoor is inzicht nodig in de hoeveelheid elektriciteit die wordt afgenomen van, of geleverd aan het elektriciteitsnet.

Slimme meters geven netbeheerders dat inzicht. Met dit inzicht kunnen we vraag en aanbod slim op elkaar afstemmen en pieken en dalen in het net vermijden. Zo voorkomen we verdere uitbreidingen van het net met extra kabels en betaalt u niet meer dan nodig. Ook zorgt de slimme meter ervoor dat we storingen eerder opsporen en vaker kunnen voorkomen. Daarom bieden wij de slimme meter aan.

DAG- EN NACHTTARIEF

Meter

De slimme meter schakelt automatisch tussen het dag- en nachttarief. De slimme meter heeft namelijk een ingebouwde klok. Het omschakelen tussen dag- en nachttarief gebeurt bij oude meters via het zogeheten toonfrequent signaal dat over het elektriciteitsnet wordt verspreid. Deze technologie is verouderd en duur en wordt daarom binnen nu en twee jaar uitgezet.

Klanten die via hun energieleverancier gebruikmaken van een piek- en daltarief kunnen dit blijven doen met een slimme meter maar op termijn niet meer met een traditionele meter. 

ZELF ENERGIE OPWEKKEN

Zelf energie opwekken

Heeft u of overweegt u zonnepanelen? Of wekt u op een andere manier energie op? De slimme meter registreert meteen wat u teruglevert. De slimme meter is in tegenstelling tot een traditionele meter ook geijkt om terug te leveren. Hij meet dus nauwkeurig hoeveel energie u opwekt en registreert dit op aparte telwerken.

Bij een traditionele meter kunnen we dit niet garanderen. De slimme meter heeft vier telwerken voor elektriciteit. Twee telwerken (voor hoog-en laagtarief) voor het leveren van elektriciteit en twee telwerken voor het terugleveren.

FLEXIBELE TARIEVEN

Automatische incasso

Energieleveranciers zullen in de nabije toekomst variabele energietarieven bieden. Dit zijn tarieven die per dag en per uur verschillen en afhankelijk zijn van de inkoopprijzen van energie op de stroom- en gasbeurs. De prijs wordt hoger naarmate de vraag naar energie groter is dan het aanbod ervan en andersom. Dan is energie bijvoorbeeld goedkoper als de zon volop schijnt.

Wat de energietarieven per uur of per dag zijn, kun je 24 uur vooraf inzien. Daarop kun je je energieverbruik aanpassen. Met de slimme meter kan uw energieleverancier uw verbruik elk kwartier tegen een ander tarief verrekenen. Dit kan niet met de traditionele meter. Nog niet alle energieleverancier bieden deze flexibele tarieven aan.

DUURZAAM EN BETROUWBAAR ENERGIENET

Nederland heeft een van de meest betrouwbare energienetten ter wereld. Met ruim honderdduizend kilometer aan kabels verspreid over een fijnmazig netwerk – dat reikt tot in de meterkasten van alle huizen in Nederland. Een voordeel van de slimme meter is dat wij als netbeheerder het net makkelijker betrouwbaar kunnen houden.

Inmiddels is het vanzelfsprekend dat er altijd en overal gas en elektriciteit ter beschikking is. Storingen komen dan steeds minder voor. Al wordt het wel steeds lastiger deze te voorkomen doordat er meer en op een andere manier energie verbruikt wordt dan ooit. En die energie wordt ook steeds vaker lokaal opgewekt. Met zonnepanelen op het dak bijvoorbeeld.

Om beter te voldoen aan deze veranderende vraag, moeten we beter inzicht krijgen in het gezamenlijke energieverbruik. Met de slimme meter krijgen wij als netbeheerder dit inzicht.