Congestie voor teruglevering
regio Middelharnis opgelost

Op 13 april 2021 kondigde Stedin congestie aan bij de ACM voor teruglevering op Goeree-Overflakkee rond Middelharnis. Hierdoor was het niet mogelijk om nieuw of extra transportvermogen voor teruglevering van elektriciteit te krijgen. Wij hebben de afgelopen 2,5 jaar extra transformatoren en schakelinstallaties geplaatst in het hoogspanningsstation Middelharnis. Hierdoor is er weer capaciteit voor teruglevering beschikbaar in de regio Middelharnis. 

Wachtlijst voor extra of nieuw transportvermogen
voor afname van elektriciteit

Voor afname (verbruik) van elektriciteit is er nog wel een wachtlijst. Dit komt door congestie op het netwerk van landelijk netbeheerder TenneT in en rond de Rotterdamse Haven. Deze congestie is naar verwachting 2027 – 2029 opgelost als gevolg van de netuitbreidingen.

Bekijk het congestiegebied Rotterdamse Haven

Kaart die het voormalig congestiegebied Middelharnis toont

Gerelateerde onderwerpen

Vrachtwagen bij containerterminal

Transportschaarste voor afname op Goeree-Overflakkee

De capaciteitsgrenzen zijn in zicht van het landelijke hoogspanningsnet van TenneT in het Rotterdamse Havengebied en op Goeree-Overflakkee. De transportschaarste betekent dat we grootverbruikklanten >3x80 ampère kunnen voorzien van een aansluiting maar dat zij op een wachtlijst komen voor vermogen voor de afname van elektriciteit.

Lees meer over de transportschaarste