De uitdaging
Een tussenoplossing?
Het elektriciteitsnet in een gemiddelde wijk in Nederland is ontworpen op een gelijktijdig energiegebruik van circa 1,5 kilowatt (kW) per woning. Een gemiddelde inductieplaat heeft een vermogen van 4,5 kW. Zetten we met zijn allen tegelijkertijd de inductieplaat in de powermodus, dan is een drie keer zo zware infrastructuur in de straat nodig.
Dit is echter niet van vandaag op morgen geregeld. We zoeken dan ook naar tussenoplossingen die extra tijd opleveren voordat we de verzwaring uitvoeren. Deze uitdaging hebben we via Starthubs uitgezet onder startups, zodat zij ons hierbij kunnen helpen.
De oplossing
Een batterij
De winnende oplossing van deze challenge, komt van iwell. Zij introduceerden de Power Cube: een grote batterij die in een flat de piekbelasting van elektrisch koken opvangt. Daarnaast kan de batterij ook ondersteunen bij de tijdelijke elektriciteitsvraag van een lift in het pand. Bovendien is het mogelijk om zonnepanelen aan te sluiten op de Power Cube.
De Power Cube is modulair en verplaatsbaar. Als de batterij na ongeveer 10 jaar niet meer voldoende vermogen levert om piekbelasting te verlagen, dan wordt de batterij ingezet op plekken waar minder vermogen nodig is. Mocht de batterij uiteindelijk niet meer bruikbaar zijn, dan wordt deze voor 95% gerecycled tot materialen die herbruikbaar zijn voor nieuwe batterijtoepassingen.
Iwell won met deze challenge 30.000 euro budget om de oplossing toepasbaar te maken volgens onze wensen en een pilot te starten. We testen de Power Cube dan in een flat in ons werkgebied.