Hoog Dalem

Een all electric wijk en ‘energie community’

Zelfopgewekte energie maximaal benutten

Op sommige momenten van de dag gebruik je meer energie dan op andere. Hoe zorg je er nu voor dat je de energie van kalme momenten gebruikt op piekmomenten? In het Gorinchemse Hoog Dalem deden tussen 2014 tot 2017 zo'n 42 huishoudens mee aan een praktijkproef naar een nieuw energiesysteem. Stedin onderzocht samen met de bewoners en partners hoe zij de zelf opgewekte energie maximaal kunnen benutten via energieopslag bij de woning of in de wijk. 

  • De woningen zijn 'all electric', ze gebruiken geen aardgas.
  • De woningen hebben een warmtepomp, soms ook zonnepanelen. De zelf opgewekte energie wordt bij weinig of geen verbruik, opgeslagen in accu’s.
  • Het onderzoek geeft inzicht in de piekbelasting door warmtepompen. Hierdoor kunnen we onze netwerpen aanpassen.
  • De opslagcapaciteit van de accusystemen bleek (conform verwachting) te klein om optimale resultaten te behalen. 
  • Het sturen van vraag naar een aanbod van energie gebeurt op basis van USEF-methode.
  • Dit project is een samenwerking met partners ABB, KPN en Heijmans.

Lees meer in de brochure en het eindrapport over Hoog Dalem en de onderzoeksresultaten uit de eerste fase van deze praktijkproef.

In de volgende fase van de praktijkproef in Hoog Dalem kunnen bewoners op basis van blockchaintechnologie zelf energie opwekken én leveren aan elkaar. Stedin stemt als netbeheerder vraag en aanbod van energie op elkaar af om zo de belasting van het energienet te verlagen”

Als community een lokale energiemarkt starten

In de volgende fase van de praktijkproef in Hoog Dalem vormen 16 bewoners een energiecommunity en starten zij een lokale energiemarkt. Bij Stedin zien we een groeiende trend van klanten die zich willen verenigen in community’s. Zij zoeken naar manieren om samen gebruik te maken van energie die wordt opgewekt in de wijk (dus zonder opslag). Een win-win situatie: de huishoudens worden zo voor een groot deel zelfvoorzienend en het regionale energienet wordt op deze manier ontlast. Maar hoe werkt zo’n lokale energiemarkt?

Voorbereid op duurzame toekomst

De warmtepompen en het terugleveren van zelfopgewekte energie vragen méér capaciteit van ons elektriciteitsnetwerk. Zeker wanneer een hele wijk zonnepanelen aanschaft, kan een knelpunt in het net ontstaan. Vergelijk het met een drukke invoegstrook op de snelweg. Om dat te voorkomen, zoeken we naar mogelijkheden om duurzame energiestromen op te vangen. Het aanleggen van meer of zwaardere elektriciteitskabels is een optie, maar kostbaar en niet altijd efficiënt. Daarom onderzoeken we de mogelijkheden van innovaties zoals energieopslag en het sturen van vraag en aanbod. 

In Hoog Dalem gaan de bewoners op basis van de blockchaintechnologie zelf energie opwekken én leveren aan elkaar. Op onze pagina stedin.net/blockchain vindt u meer informatie over deze technologie. 

Resultaten deelnemersmotivatie

De deelnemers tijdens de 1e fase van de praktijkproef Hoog Dalem hadden zonnepanelen, een accu, een meet- en stuursysteem in de meterkast en een webportal. Met deze portal kregen ze inzicht in alle data, maar ook de vaatwasser en wasmachine konden zo aangestuurd worden. Door die data hebben we ook inzicht gekregen waarom deelnemers kiezen voor duurzame energieoplossingen. En welke keuzes ze daarbij maken. 

Deel dit artikel