Netbeheerders betreuren suggestieve berichtgeving Kassa

Rotterdam, 29 oktober 2017

In een uitzending van het televisieprogramma Kassa (zaterdagavond 28 oktober 2017) doen emeritus hoogleraar Ben Ale en zelfstandig onderzoeker Peter Coppes uitspraken over vermeende onveiligheid van gasmeters met een kortere schroefdraad op basis van veronderstellingen en hypothetische situaties. Beide heren trekken vergaande conclusies zonder daadwerkelijk alle feiten te kennen of zonder zelf onderzoek te hebben uitgevoerd. De netbeheerders hebben dit wel. Er worden alleen meters geplaatst, en meters blijven alleen hangen, als de kwaliteit en de veiligheid is gegarandeerd. De netbeheerders hebben Kassa hier ook voor de uitzending middels een verklaring (zie hieronder) over geïnformeerd. 

Nergens in de uitzending is er sprake van een daadwerkelijk onveilige situatie. Netbeheerders hebben hun conclusie over veiligheid getrokken op basis van daadwerkelijk onderzoek door het onafhankelijke instituut KIWA en Holland Innovative. De berichtgeving van Kassa suggereert dat de gasmeter acuut onveilig zouden zijn. Dat is eenvoudigweg onwaar en ook niet in het belang van de consument om die indruk te wekken.

Monteurs staan voor veiligheid

Op een zelfde wijze, zonder daadwerkelijk de feiten te kennen, trekt Ben Ale in de uitzending ten onrechte de competentie van de monteurs in twijfel. De monteurs staan voor veiligheid en beschikken over de juiste kennis en expertise. Het is hun dagelijks werk om te zorgen dat mensen veilig gas kunnen gebruiken en zij doen dat werk uitstekend. Het past een consumentenprogramma als Kassa niet om deze professionals zonder onderbouwing te diskwalificeren.  



Verklaring: Netbeheerders gaan beperkt aantal gasmeters vervangen

Gasmeters zijn veilig, maar voldoen mogelijk niet aan vereiste levensduur.

De netbeheerders vervangen in totaal ongeveer 40.000 gasmeters die niet volledig voldoen aan de productspecificaties. Het gaat om een beperkt deel van de meters van het merk Landis + Gyr die zijn geplaatst in de periode juni-augustus 2016. Bijna de helft van deze meters is inmiddels al vervangen.

In september 2016 meldde Landis + Gyr dat deze gasmeters een iets te korte schroefdraad hebben. Hierop hebben netbeheerders zelf in een proefopstelling de bevestiging van de bewuste meters getest en hebben vervolgens een extra onderzoek laten doen door KIWA. Daaruit is gebleken dat de bevestiging meters veilig genoeg zijn en deugdelijk functioneren.

Uit aanvullend onderzoek naar mogelijke effecten op de lange termijn blijkt volgens Holland Innovative echter dat nog niet volledige garantie kan worden gegeven of de betreffende meters de normale levensduur van minimaal 20 jaar mee kunnen. KIWA bevestigt dit. Netbeheerders vinden het belangrijk dat meters minimaal 20 jaar goed en veilig kunnen blijven functioneren en hebben daarom besloten de meters de komende tijd te vervangen.

De netbeheerders houden exact bij welke meter bij een klant wordt geplaatst. De locatie van  meters met een kortere schroefdraad zijn dus bekend. De netbeheerders zullen binnen afzienbare tijd contact met deze klanten opnemen om een afspraak te maken voor vervanging. Klanten hoeven zelf dus niets te doen en zij kunnen de gasmeter tot de vervanging veilig blijven gebruiken.