Samenwerking bij oprollen brandgevaarlijke hennepkwekerijen blijft noodzakelijk

Rotterdam, 30 januari 2018

Netbeheerder Stedin ziet het aantal opgerolde hennepkwekerijen teruglopen. In 2017 ontdekte Stedin samen met politie en gemeenten 981 kwekerijen in Zuid-Holland en Utrecht. 22% minder dan het voorgaande jaar. Stedin heeft niet de indruk dat er daadwerkelijk minder hennepkwekerijen zijn. Daarom benadrukt de netbeheerder de noodzaak dat gemeenten, politie en netbeheerders intensief blijven samenwerken om de illegale kwekerijen te stoppen. Bij hennepkwekerijen worden zeer brandgevaarlijke situaties aangetroffen. Dit komt door geknoei met elektriciteit en diefstal van grote hoeveelheden stroom. Hierdoor is het risico op oververhitting, kortsluiting en brand groot.

Hennepkwekerij lastig te vinden
 ,,De georganiseerde misdaad wordt steeds innovatiever in het verbergen van hennepkwekerijen’’, zegt Barthjeu Ammerlaan, manager van de fraudeafdeling van Stedin. ,,Diep weggestopt in kelders van woonhuizen met gemaskeerde ventilatie is het buitengewoon lastig kwekerijen te vinden. Het wordt de politie en netbeheerders steeds moeilijker gemaakt illegale praktijken op te sporen. We moeten ons hard blijven maken om deze brandgevaarlijke situaties tegen te gaan.’’ Ondanks de samenwerking tussen de betrokken partijen ziet Stedin in al haar regio’s het aantal opgerolde hennepkwekerijen afnemen tot 981. Dit is 30% van het landelijke aantal hennepkwekerijen. Ook landelijk is een dalende trend te zien.  

   2015  2016  2017
 Rijnmond*   566   525    450 
 Drechtsteden   111     62      60 
 Haaglanden   372   325    256 
 Utrecht (provincie)   210   169    165 
 Overige regio's     93   112      50 
 Totaal 1352 (-16,5%) 1193 (-13,3%)   981 (-21,6%) 
Tabel: aantal opgerolde hennepkwekerijen per regio. De percentages zijn afgezet tegen het voorgaande jaar. * exclusief Drechtsteden.
 

Maatschappelijke kosten 
Naast brandgevaar leidt de energiediefstal ook tot maatschappelijke kosten. In totaal zijn er naar schatting zo’n 30.000 hennepkwekerijen in Nederland, die elk jaar bijna 1 miljard kWh aan elektriciteit stelen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken. De Nederlandse maatschappij draait op voor ongeveer € 60 miljoen aan kosten voor de gestolen stroom.

fraude opengebroken huisaansluitkast
FOTO: Voorbeeld van energiefraude. In de meterskast is de verzegelde 'huisaansluitkast' met de drie hoofdzekeringen van de netbeheerder opengebroken. Op deze manier wordt de energiemeter omzeild en stroom gestolen.

Meettechniek
Naast samenwerking met gemeenten en politie zet Stedin in op innovatief gebruik van het energienet om hennepkwekerijen op te sporen. De netbeheerder ontwikkelde in 2016 een nieuwe meettechniek waarmee actief hennepkwekerijen in het elektriciteitsnet gevonden kunnen worden. De meettechniek is al meermaals succesvol geweest. Stedin rust de komende jaren haar elektriciteitsstations uit met deze techniek om meer illegale praktijken op te sporen.

Vermoedens van hennepkwekerij? Geef het door!
Omwonenden kunnen helpen bij het signaleren en opsporen van hennepkwekerijen. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat direct melden bij politie 0900-8844, Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000 of via www.stedin.net/fraude.

Over Stedin
Duurzame energie voor iedereen. Daar werkt Stedin elke dag aan. Zodat onze ruim twee miljoen klanten kunnen wonen, werken en leven in de meest stedelijke en industriële regio van Nederland: de provincie Utrecht en het grootste deel van Zuid-Holland. Want juist in ons verzorgingsgebied is de energie-infrastructuur complex en de afhankelijkheid van energie groot. Met zo’n 3000 medewerkers werken we aan een duurzaam energiesysteem waarin steeds meer lokaal wordt opgewekt. Een systeem dat ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar is. En dat we kunnen doorgeven van generatie op generatie.