Utrecht zet grootschalig elektrische auto’s in voor opslag van duurzame energie

Utrecht, 28 april 2021

Utrecht wil de eerste regio ter wereld worden met een bidirectioneel ecosysteem. Hierbij worden elektrische auto's gebruikt als een batterij op wielen voor de opslag van zonne-energie. Die energie kan op een later moment worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Als deelnemende partij aan het We Drive Solar project in Utrecht maakt Stedin de integratie van bidirectioneel laden in het stroomnet mogelijk. Vanmorgen tekenden We Drive Solar en Hyundai een samenwerkingsovereenkomst om in Utrecht de IONIQ 5 als eerste bidirectionele productie-auto te testen en grootschalig in te zetten.  

Hyundai en We Drive Solar testen voor de zomer het bidirectioneel laden op de laadpalen in Utrecht en regelen de integratie in het autodeelsysteem van We Drive Solar. Na de zomer volgt de eerste inzet van een groot aantal IONIQ 5’s in Utrecht. Begin 2022 wordt dit opgeschaald naar 150 bidirectionele deelauto’s. 

Laadpalen die auto’s opladen en ontladen

Twee jaar geleden werd de allereerste bidirectionele publieke laadpaal in gebruik genomen in Utrecht. Inmiddels staan er bijna 500 laadpalen in de stad en regio. Deze laadpalen kunnen auto’s niet alleen duurzaam opladen, maar ook ontladen. Utrecht is daarmee de eerste stad en regio met een groot netwerk van bidirectionele laadpalen. De ambitie van We Drive Solar en haar partners is om in Utrecht het energie- en mobiliteitsysteem van de toekomst te realiseren: honderden elektrische deelauto’s die zorgen voor schone lucht, minder auto’s op straat en de buffer vormen voor grootschalige toepassing van zon- en windenergie in de regio. 

Samenwerkende partijen We Drive Solar

We Drive Solar bestaat uit een unieke samenwerking van partijen:
• ElaadNL voor de standaardisatie en inbedding van de juiste protocollen.
• Last Mile Solutions voor de software-aansturing van de laadpalen.
• Nieuwe Weme en Siers voor de productie en plaatsing van de laadpalen.
• Utrecht Sustainability Institute voor de wetenschappelijk validatie van het ecosysteem.
• Stedin voor de integratie van bidirectioneel laden in het stroomnet.
• Ontwikkelaars MRP en Ballast Nedam Development voor de grootschalige toepassing van bidirectionele deelauto’s in de nieuwe stadswijk Cartesius.
• Heijmans voor de inzet van bidirectionele deelauto’s in diverse projecten in de regio waaronder Leidsche Rijn Centrum en Leusden.
• Koolen Industries voor een forse opschaling van het aantal bidirectionele deelauto’s.
• a.s.r. Nederland voor de realisatie van het grootste bidirectionele laadplein ter wereld.
• GoodMoovs voor de koppeling van deelauto-platform en app met bidirectioneel laden.
• De stad en regio Utrecht door plaatsing van publieke bidirectionele laadpalen.