bouwen aan
transformatorstation Noord-Beveland
Wat gaan we doen?
Om de elektriciteitsvoorziening in de gemeente Noord-Beveland voor nu en in de toekomst te verzekeren, is het noodzakelijk dat Stedin een nieuw 21/10 kilovolt transformatorstation bouwt. Stedin bereidt samen met de gemeente Noord-Beveland de bouw van een transformatorstation voor op het terrein van waterschap Scheldestromen langs de Deltaweg en de Oudendijk. Dit station sluiten we aan met ondergrondse kabels op het hoogspanningsstation Goes de Poel. Vanuit het transformatorstation worden kabels aangelegd naar de verdeelstations vlakbij de dorpen op Noord-Beveland. Ook kunnen grote bedrijven direct op dit transformatorstation worden aangesloten.
Waarom werken we hier?
We zitten midden in de energietransitie. Fossiele brandstoffen maken steeds meer plaats voor duurzame vormen van energie van wind- en zonneparken. We wekken niet alleen steeds meer duurzame energie op, maar we gebruiken ook steeds meer elektriciteit (elektrische auto’s, warmtepompen). Hierdoor ontstaan er elektriciteitsopstoppingen (‘netcongestie’). Dit heeft gevolgen voor het energienet. Deze problemen spelen ook in de provincie Zeeland en in de gemeente Noord-Beveland. Op hetzelfde moment willen we meer woningen en bedrijfsruimtes realiseren in de gemeente. Daarom zal Stedin hier een nieuw transformatorstation moeten bouwen.
Impressie toekomstig transformatorstation
Bekijk de planning
Agenda
11 decemberInformatiemarkt voor omwonenden in Dorpshuis De Stadsweide, Kortgene (vrije inloop).
Laatste updates
Terugblik informatiemarkt 11 december.
Op woensdag 11 december organiseerde Stedin in samenwerking met de Gemeente Noord-Beveland een informatiemarkt om de (direct) omwonenden en overige belanghebbenden binnen de gemeente te informeren over het nieuwe station. Lees hier het verslag van de avond.
Veelgestelde vragen
- Wat is congestie op het elektriciteitsnet?
-
Congestie op het elektriciteitsnet is te vergelijken met filevorming op de snelweg: er is te weinig ruimte op het net om alle gevraagde en opgewekte elektriciteit gelijktijdig door de elektriciteitskabels te vervoeren. Bij overbelasting van het net ontstaat er storing op het elektriciteitsnet, waardoor er (tijdelijk) geen elektriciteit beschikbaar is of afgevoerd kan worden. Daarom werken alle regionale netbeheerders, waaronder Stedin, en landelijk netbeheerder TenneT samen aan de uitbreiding en het versterken van het elektriciteitsnet.
- Waarom komt er een nieuw station op Noord-Beveland?
-
De vraag naar elektriciteit stijgt enorm de komende jaren door verduurzaming van bedrijven, het vestigen van nieuwe bedrijven, de bouw van nieuwe woningen en de ambities van de gemeente Noord-Beveland om klimaatneutraal te worden. Om aan deze vraag te kunnen blijven voldoen, is extra transportcapaciteit noodzakelijk. Daarom bouwen we een nieuw transformatorstation langs de Deltaweg en leggen we nieuwe kabels aan. De verwachting is dat de bestaande capaciteit vanaf de winter 2027 onvoldoende is.
- Hoe komt het nieuwe station eruit te zien? En hoe groot wordt het?
-
Op deze project pagina kunt u bij ‘Impressie toekomstig transformatorstation’ een afbeelding van het station te zien. Er zijn twee schakelgebouwen van elk ongeveer 10 meter breed en 30 meter lang. De gebouwen hebben een bouwhoogte van ongeveer 7 meter.
- Kan ik als bewoner inspraak hebben op de plannen?
-
Op de informatiemarkt van 11 december kunt u uw mening geven bij de speciale wand hiervoor. Daar kunt u aangeven wat u belangrijk vindt bij de verdere ontwikkeling van de plannen zodat we daar mogelijk rekening mee kunnen houden. Daarnaast is onze omgevingsmanager beschikbaar voor vragen en kunt u uw ideeën met hem delen. Zijn contactgegevens staan op deze projectpagina. Ook bij de gemeente kunt u terecht om eventuele ideeën te delen of vragen te stellen.
Mocht u het niet eens zijn met de plannen, dan is er een mogelijkheid om tegen het besluit van de gemeente voor het verlenen van de vergunningen bezwaar te maken. Bij de verlening van de vergunningen maakt de gemeente bekend waar en wanneer u dit kan doen.