"Een energiedisplay helpt ons de gegevens van de slimme meter inzichtelijk te maken"

Leestijd: 3,5 minuut

Plaatsen van de slimme meter
Rob en Mick hebben al een aantal jaar een slimme meter in huis. Mick: "We kregen een brief van Stedin en hebben een afspraak gemaakt. De monteur kwam langs om de slimme meter te installeren en de plaatsing ging prima. De voordelen die wij ervaren van de slimme meter zijn dat we nu niet meer de meterstanden handmatig door hoeven te geven en dat vaker en meer gespecificeerde overzichten krijgen van het energiebedrijf over ons verbruik en de kosten."

Bewustwording van het energieverbruik door een energiedisplay
Rob en Mick zijn zich erg bewust van het energieverbruik. Mick vertelt: "Wij zijn ons al erg bewust van ons energieverbruik en daarnaast hebben we een goed geïsoleerd huis. Een energiedisplay helpt ons om de gegevens van de slimme meter inzichtelijk te maken. Door het display zien we wat we de hele dag aan het doen zijn. Dat vind ik - omwille van de energietransitie, duurzaamheid en het besparen - erg belangrijk, ook met onze opgroeiende kinderen. Bij ons staat het display in de vensterbank bij de eettafel. Als we ‘s avonds aan tafel zitten, kijken we vaak even hoe het met het energieverbruik staat. Per uur kun je zien wat je verbruikt. Wanneer we pieken in ons energieverbruik zien, zijn we ermee bezig en stellen ook vragen aan elkaar. Het is een ideale manier om het gesprek te voeren over het energieverbruik."

Hoe ze dat precies doen? "Mijn dochter van 17 jaar drukte laatst op het display en zag dat er midden in de nacht een piek zat in het energieverbruik. Ze vroeg zich af wat die piek kon zijn. Ze ging erover nadenken en was zich er niet van bewust dat er een apparaat in de nacht energie verbruikt. We vertelden haar dat we de afwasmachine in de nacht aanzetten. Zo leerde ze in een keer dat en waarom er ’s nachts apparaten aanstaan en dat het energieverbruik best veel is."

Verduurzamingsmaatregelen in huis
Welke maatregelen heeft het gezin genomen om duurzaam te leven? "We hebben een vrij goed geïsoleerd huis. met vloerisolatie, spouwmuurisolatie en driedubbel glas. Ook hebben we 14 zonnepanelen en we hebben zuinige apparaten aangeschaft zoals een koelkast, wasmachine en afwasmachine die weinig energie verbruiken. We zorgen ervoor dat onze apparaten het hoogste A energielabel hebben. Onlangs hebben we onze koelkast vervangen, omdat de oude teveel energie verbruikte. Daarnaast gebruiken we op al onze apparaten het ecoprogramma."

Naast de aanpassingen in huis zijn ze zich ook bewust van hun gedrag. Rob vertelt: "We koken nog op gas, maar we doen dit wel verantwoord. We doen altijd de deksel op de pan en onze thermostaat staat altijd op 18 graden. Als het koud is, trekken we een extra trui aan. Pas als we het echt koud hebben, zetten we de thermostaat tijdelijk iets warmer. In de avond gaat de verwarming een uur voordat we naar bed gaan uit. En in de ochtend hebben we de thermostaat zo ingesteld, dat de temperatuur aangenaam is als we opstaan."

Tips voor besparing
Rob en Mick hebben flink wat aanpassingen in het huis gedaan. Maar letten ze ook op de kosten? "Wij gebruiken de droger niet zo vaak en we zetten hem pas in de avond aan en maken in het weekend graag gebruik van het lage tarief. Maar in de zomer vind ik het leuk om de was buiten op te hangen. Dat bespaart natuurlijk ook energie. We hebben verschillende maatregelen getroffen om te besparen, maar ons gedrag hebben we ook aangepast. Door het energiedisplay en de slimme meter zien we precies wat we verbruiken. De kinderen zeggen dan: "we zijn lekker aan het verdienen."

Wat heeft het gezin geholpen om besparing te bereiken? "Met kleine gedragsveranderingen en je daar bewust van worden, kun je al besparing bereiken. Je kunt bijvoorbeeld de deksel op de pan doen tijdens het koken, de waterkoker niet onnodig vol laten lopen of je cv installatie afstemmen op je persoonlijk verbruik van je verwarming. Niet iedere onderhoudsmonteur weet hier veel vanaf. Een specialist benaderen om je cv in te stellen is een kleine investering, maar het kan uiteindelijk leiden tot een aanzienlijke besparing. Er zijn heel veel manieren om te besparen" vertelt Mick.
Rob gaat verder: "Als je de televisie bijvoorbeeld aan laat staan terwijl je weg bent, gebruik je ook energie. Door de televisie uit te zetten kun je ook al besparen. Met het inzicht dat we hebben verkregen door het energiedisplay besparen we al."

Mick heeft ook nog een tip voor gezinnen: "Als je een gezin hebt, zet het display dan op een plek waar je het ziet. Je kunt er dan iedere dag naar kijken en echt iets doen met het display. Hierdoor maken we de kinderen ook bewust van het energieverbruik. We proberen dat vooral voor de toekomst mee te geven. Voor ons is het energiedisplay een conclusie dat we goed bezig zijn. Wij wisten dat al, maar voor onze kinderen was het echt een openbaring. Het is mooi dat we dit nu nog aan de kinderen mee kunnen geven. Door er samen over te praten hoop ik, dat ze later in hun eigen huishouden, ook letten op hun gedrag en het energieverbruik."

Meer informatie over energieverbruiksmanagers vind je hier.

Mick Zwart (48 jaar) en Rob Conijn (48 jaar) wonen al 16 jaar in Houten met hun drie kinderen van 17, 15 en 13 jaar.