SLIMME METER
WEIGEREN


VOORDEEL 1

INZICHT IN HOEVEEL energie U precies verBRUIKT

VOORDEEL 2

meterstanden hoeft u niet meer handmatig door te geven

VOORDEEL 3

Schakelen tussen dag- en nachttarief

WAT U MISLOOPT ALS U DE 
SLIMME METER WEIGERT

  • Het automatisch doorgeven van de meterstanden
  • Een dag- en nachttarief voor elektriciteit
  • Variabele tarieven voor energie
  • Juiste registratie van opgewekte energie
  • Extra inzicht in energieverbruik
Het automatisch doorgeven van de meterstanden

De slimme meter geeft, als u dat wilt, automatisch uw meterstanden door aan uw energieleverancier. Wilt u dit niet? Dan zet u deze optie eenvoudig uit en geeft u zelf uw meterstanden door.

Een dag- en nachttarief voor elektriciteit

Het wisselen tussen dag- en nachttarief met een oude meter verdwijnt. Vanaf 1 mei 2018 zetten we namelijk stapsgewijs het toonfrequent signaal uit. Dit signaal zorgt er momenteel voor dat de meter uw verbruik ‘s nachts en overdag apart registreert. De slimme meter heeft dit toonfrequent signaal niet nodig om dit onderscheid te maken. Voor iedereen met een slimme meter blijft het dag- en nachttarief daardoor wel beschikbaar.

Variabele tarieven voor energie

Met variabele tarieven is energie bijvoorbeeld goedkoper als de zon volop schijnt. Met de slimme meter kan uw energieleverancier uw verbruik elk kwartier tegen een ander tarief verrekenen.

Juiste registratie van opgewekte energie

De slimme meter registreert meteen wat u teruglevert. Uw oude draaischijfmeter is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen. De draaischijfmeter kan ook een teruglooprem hebben en kan dan niet fysiek terugdraaien. Als u op een (zonnige) dag meer opwekt dan u op dat moment verbruikt, dan wordt de teruglevering dus niet geregistreerd en niet verrekend. Om deze redenen bestaat het risico dat de meter minder registreert dan wat u heeft teruggeleverd. Dit kan niet worden gecontroleerd. En als uw meter niet al uw teruglevering verwerkt, dan duurt het ook langer voordat u uw zonnepanelen heeft terugverdiend.

Extra inzicht in energieverbruik

Met de slimme meter ontvangt u maandelijks via uw energieleverancier een overzicht van uw energieverbruik en krijgt u de mogelijkheid om een energieverbruiksmanager te koppelen aan de slimme meter. Hiermee kunt u uw energieverbruik volgen via uw smartphone, tablet, computer of een muurdisplay.

weet u zeker dat u de slimme meter wilt weigeren?

Niet weigeren Wel weigeren