WAT U MISLOOPT ALS U DE
SLIMME METER WEIGERT
-
De slimme meter geeft, als u dat wilt, automatisch uw meterstanden door aan uw energieleverancier. Wilt u dit niet? Dan zet u deze optie eenvoudig uit en geeft u zelf uw meterstanden door.
-
Het wisselen tussen dag- en nachttarief met een oude meter verdwijnt. Vanaf 1 juli 2021 stopt het Toonfrequent signaal. Dit signaal zorgt er momenteel voor dat de meter uw verbruik ‘s nachts en overdag apart registreert. De slimme meter heeft dit toonfrequent signaal niet nodig om dit onderscheid te maken. Voor iedereen met een slimme meter blijft het dag- en nachttarief daardoor wel beschikbaar.
-
Met variabele tarieven is energie bijvoorbeeld goedkoper als de zon volop schijnt. Met de slimme meter kan uw energieleverancier uw verbruik elk kwartier tegen een ander tarief verrekenen.
-
De slimme meter registreert meteen wat u teruglevert. Uw oude draaischijfmeter is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen. De draaischijfmeter kan ook een teruglooprem hebben en kan dan niet fysiek terugdraaien. Als u op een (zonnige) dag meer opwekt dan u op dat moment verbruikt, dan wordt de teruglevering dus niet geregistreerd en niet verrekend. Om deze redenen bestaat het risico dat de meter minder registreert dan wat u heeft teruggeleverd. Dit kan niet worden gecontroleerd. En als uw meter niet al uw teruglevering verwerkt, dan duurt het ook langer voordat u uw zonnepanelen heeft terugverdiend.
-
Met de slimme meter ontvangt u maandelijks via uw energieleverancier een overzicht van uw energieverbruik en krijgt u de mogelijkheid om een energieverbruiksmanager te koppelen aan de slimme meter. Hiermee kunt u uw energieverbruik volgen via uw smartphone, tablet, computer of een muurdisplay.