U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Openbare
verlichting

Openbare verlichting met donkere lucht

Werkt de straatverlichting niet? Geef het aan uw gemeente door. Dat kan vaak heel eenvoudig via de website of sociale media van de gemeente, maar natuurlijk ook via het gemeentelijke informatienummer. Samen zorgen de gemeente en Stedin ervoor dat de verlichting snel gerepareerd wordt.

 

Gedeelde verantwoordelijkheid

Goed werkende openbare verlichting is van groot belang. Niet alleen voor de verkeersveiligheid, maar ook voor het gevoel van sociale veiligheid en om criminaliteit te voorkomen.

De straatverlichting is een gedeelde verantwoordelijkheid van de gemeente en Stedin. Voor een ‘bovengrondse’ storing aan bijvoorbeeld lamp of lantaarnpaal is de gemeente verantwoordelijk. De gemeente geeft haar eigen aannemer opdracht om de storing op te lossen. In sommige plaatsen beheert de gemeente ook (deels) de ondergrondse kabels van de openbare verlichting en lost daar dan ook zelf de storingen op. In de overige gevallen verhelpt Stedin de storing wanneer blijkt dat het gaat om een storing aan de elektriciteitskabels die de straatlantaarns van stroom voorzien.

Helaas zijn netstoringen meestal niet direct te verhelpen en duren vaak meerdere dagen. Bijvoorbeeld omdat eerst de omwonenden moeten worden geïnformeerd over de geplande stroomonderbreking vanwege de reparatie aan het net. Ook is vaak een vergunning nodig om de grond open te mogen maken.

Waarom staat de openbare verlichting nog aan overdag?

Het kan voorkomen dat de straatverlichting overdag brandt. Dit wordt regelmatig gedaan bij het verhelpen van storingen. Zo kunnen we nagaan waar de storing zit en controleren of de storing is verholpen. Hierbij gaat niet de verlichting van één mast aan, maar wordt een 'lus' van lichtmasten (dat kunnen zelfs meerdere straten zijn) aangezet. Meestal gaat de verlichting dezelfde dag weer uit.

Soms blijft de verlichting echter overdag branden omdat het schakelrelais (apparaat dat het licht aan of uit moet doen) niet goed reageert op het signaal om de verlichting uit te doen. Blijft de verlichting overdag langer dan twee dagen branden, dan is er waarschijnlijk iets mis. Doe dan een melding bij uw gemeente.