Storing aan de openbare verlichting melden?

Werkt de straatverlichting niet? Geef het aan uw gemeente door. Dat kan vaak heel eenvoudig via de website of sociale media van de gemeente, maar natuurlijk ook via het gemeentelijke informatienummer. Samen zorgen de gemeente en Stedin ervoor dat de verlichting snel gerepareerd wordt.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Goed werkende openbare verlichting is van groot belang. Niet alleen voor de verkeersveiligheid, maar ook voor het gevoel van sociale veiligheid en om criminaliteit te voorkomen.

De straatverlichting is een gedeelde verantwoordelijkheid van de gemeente en Stedin. Voor een ‘bovengrondse’ storing aan bijvoorbeeld lamp of lantaarnpaal is de gemeente verantwoordelijk. De gemeente geeft haar eigen aannemer opdracht om de storing op te lossen. In sommige plaatsen beheert de gemeente ook (deels) de ondergrondse kabels van de openbare verlichting en lost daar dan ook zelf de storingen op. In de overige gevallen verhelpt Stedin de storing wanneer blijkt dat het gaat om een storing aan de elektriciteitskabels die de straatlantaarns van stroom voorzien.

Helaas zijn netstoringen meestal niet direct te verhelpen en duren vaak meerdere dagen. Bijvoorbeeld omdat eerst de omwonenden moeten worden geïnformeerd over de geplande stroomonderbreking vanwege de reparatie aan het net. Ook is vaak een vergunning nodig om de grond open te mogen maken.