Je kennis doorgeven als Bedrijfsinstructeur
aan de nieuwe generatie monteurs

Rotterdam, 15 maart 2024

Het begeleiden van leerling monteurs is een van de mooie taken die we binnen Stedin vervullen. Zo zorgen we dat de volgende generatie monteurs klaarstaat om mee te werken aan de energietransitie. En als je de bedrijfsinstructeurs zelf mag geloven, is het de leukste baan die er is! Maar wat maakt deze baan zo bijzonder? We spraken met een aantal van onze bedrijfsinstructeurs op de Stedin Academie in Rotterdam om daar antwoord op te geven. Vandaag aan het woord Jeffrey, Bedrijfsinstructeur elektrotechniek:

Bedrijfsinstructeur Stedin Jeffrey

Jeffrey, waarom ben je bedrijfsinstructeur geworden? 

“Ik ben begonnen met werken als monteur bij Eneco en ondertussen al 15 jaar in dienst bij Stedin. Ik ben tot en met 2022 altijd buiten bezig geweest. Na verloop van tijd ben ik aan de slag gegaan als werkbegeleider. Op die manier heb ik 2 jaar meegelopen, voordat ik Bedrijfsinstructeur werd op de Bedrijfsschool in Rotterdam. 

De reden dat ik aan de slag ben gegaan als Bedrijfsinstructeur is vooral de mogelijkheid om alles wat ik weet weer door te geven aan de nieuwe generatie. Om zelf het werk goed uit te kunnen voeren heb ik een goede opleiding gehad. De nieuwe generatie verdient ook alle kansen om het werk op een goede manier uit te kunnen voeren.

De motivatie komt dus voornamelijk uit de wens om de kennis door te geven aan anderen. Er zijn altijd goede mensen nodig en die moeten de kans krijgen om zichzelf zo te ontwikkelen. Daar wil ik aan bijdragen als Bedrijfsinstructeur.

Daarnaast hebben we nu natuurlijk ook te maken met een hele grote uitdaging waar we veel verschillende collega’s voor nodig hebben: de energietransitie. Dus werving is belangrijk, maar opleiding is daar een belangrijk onderdeel van. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de collega’s de kennis hebben om de klus te klaren. Met het opleiden van leerling monteurs krijgen we weer wat jongere collega’s. Collega’s blijven vaak lang bij Stedin werken, wat heel mooi is. Zo kunnen de jongere van de oudere collega’s leren en andersom.”

Welke taken horen bij jouw functie als Bedrijfsinstructeur?

“Allereerst is dat natuurlijk het opleiden en enthousiasmeren van de leerlingen. Zorgen dat zij de kennis opdoen die ze nodig hebben om de werkzaamheden verder uit te voeren. Maar het blijft natuurlijk niet alleen bij opleiden. Ook zorg je er als Bedrijfsinstructeur voor dat de leerlingen ook enthousiast worden over de verschillende werkzaamheden. Dat kan natuurlijk alleen als je het zelf ook op een leuke en enthousiaste manier kan overbrengen. 

Naast het opleiden en enthousiasmeren moet je er als Bedrijfsinstructeur ook voor zorgen dat je er voor de leerlingen bent. Dat houdt in, zorgen dat jij ’s morgens aanwezig bent om ze op te vangen. Niet alleen de eerste keer, maar iedere dag moet jij er zijn om de leerlingen welkom te heten. Wanneer zij niet het gevoel hebben dat zij goed worden opgevangen en welkom zijn, zullen zij ook geen goed gevoel hebben en gaat het leren ook een stuk lastiger. Ik denk dat daar ook een belangrijke taak ligt voor de bedrijfsinstructeurs.”

Bedrijfsinstructeur Stedin en leerlingen

Wat moet je kunnen om aan het werk te gaan als bedrijfsinstructeur?

“Het werk verandert. Daar moet je mee om kunnen gaan. Dat komt natuurlijk door alle ontwikkelingen en vernieuwingen in het werk. Daar moeten de leerlingen voor worden klaargestoomd. Dus de stof die je ze bij moet brengen verandert ook veel. Je kan als bedrijfsinstructeur niet blijven hangen in de oude manieren. Dan missen de leerlingen belangrijke kennis om het werk goed uit te kunnen voeren.”

Hoe werken jullie samen op de Bedrijfsschool?

“Als Bedrijfsinstructeur heb je veel vrijheid je lessen in te delen met praktijk en theorie. Uiteraard wordt er wel rekening gehouden met de dingen die de leerlingen moeten kunnen om volwaardige collega’s te worden. Op dit moment werken we hard om onderling nog meer met elkaar te overleggen en ook van en met elkaar te leren. Ook wij zijn niet te oud om te leren.”

Krijg jij nieuwe energie van het opleiden van onze toekomstige monteurs én heb jij een achtergrond in elektrotechniek of gastechniek? Solliciteer hieronder en word onze nieuwe collega!

Vacature Bedrijfsinstructeur Elektra

Vacature Bedrijfsinstructeur Gas

Vacature Bedrijfsinstructeur 1