U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

GASGEVER:
collega Alim Khan

Rotterdam, 23 februari 2022

Collega Alim Khan, Technisch Specialist bij onze afdeling Hoogspanning, is een echte Gasgever! Naast zijn werk bij Stedin draagt hij zijn steentje bij als vrijwilliger bij de Energiebank. Wat hij doet en waarom, lees je hieronder.   

Het grootste deel van de week voert Alim, sinds 2018 in dienst bij Stedin, inspectie- en onderhoudswerkzaamheden uit aan onze hoogspanningsstations. Of leidt hij collega monteurs op in het monteren van moffen voor (hoogspannings)oliedrukkabels en geeft hij les bij het onboardingsprogramma van Stedin. Maar Alim doet meer met zijn energie; een aantal uur per week is hij energiecoach bij de Energiebank. “De Energiebank helpt huishoudens die het financieel moeilijk hebben en de energierekening niet of nauwelijks kunnen betalen. Als vrijwilliger help ik ze vooral met het omlaag krijgen van het energieverbruik, door het geven van energiebesparend advies.” 
 
Alim Khan

Mensen helpen heeft Alim van huis uit meegekregen. “Het was echt onderdeel van mijn opvoeding”, vertelt hij, ”Ik weet niet beter dan dat ons gezin anderen die het moeilijker hadden hielp met bijvoorbeeld geld, eten en werk”. Alim komt oorspronkelijk uit Calcutta in India, de plek waar Moeder Teresa haar werk verrichtte. “Een Engelse kennis van mij richtte de stichting Future Hope op, om straatkinderen te helpen aan onderdak en onderwijs. Ik deed voor deze stichting ook veel vrijwilligerswerk, zoals het geven van rugbyles, het koken van maaltijden en uiteindelijk het regelen van onderdak voor 5 straatkinderen.” Door zijn vrijwilligerswerk leerde hij zijn toekomstige vrouw, een Nederlandse, kennen. Dé reden dat hij sinds 2003 in Nederland woont. 

Een aantal jaar later, Alim werkt ondertussen al bij Stedin, ziet hij een oproep op het intranet van Stedin; de Energiebank Rotterdam, opgericht door Stichting Samen010 en Stedin, zoekt energiecoaches. “Ik was meteen benieuwd, want ik kende de Energiebank nog niet. Nadat ik las wat ze doen, meldde ik me meteen aan. Ik werd na een korte cursus coach en kon daarna echt mensen helpen”. De ruimte om dit te doen krijgt Alim van Stedin; als initiatiefnemer van de Energiebank levert Stedin onder andere vrijwilligers. “Een collega en ik zijn allebei 8 uur per maand, onder werktijd, beschikbaar voor het vrijwilligerswerk. Buiten werktijd had ik dit denk ik ook wel gedaan, maar deze manier maakt het nog makkelijker om me goed in te zetten voor diegenen die het nodig hebben.” 

De Energiebank helpt mensen door de huidige situatie eerst in kaart te brengen en daarna adviezen te geven. “We willen echt alles weten over het energieverbruik van mensen; van de hoeveelheid en soort lampen tot het soort ramen en type gordijnen wat ervoor hangt. Veel mensen zijn zich niet bewust hoe ze relatief makkelijk veel energie kunnen besparen. Ook nemen we de energierekening samen door; deze is voor veel mensen behoorlijk lastig te lezen en zo ontstaat er nooit inzicht in het verbruik”. Op basis van alle informatie geven Alim en zijn collega-coaches tips én laten ze ook echt zien hoe te besparen. “Heel simpel; het verschil in verbruik tussen een gewone lamp en een ledlamp op de meter laten zien, doet al een hele hoop”.  

“Energiecoaches komen ook bij mensen over de vloer om de situatie in huis te bekijken, maar ook om ze echt even een handje te helpen. Want als het nodig is, krijgen ze energiebesparende producten zoals ledlampen, een waterbesparende douchekop, radiatorfolie en schakelbare stekkerblokken. En die moeten wel aangesloten worden; dat kan ook niet iedereen. Het leuke is dat je meteen feedback krijgt, dat mensen echt verandering zien. Het is ook gewoon belangrijk dat deze mensen niet vergeten worden. Als ze de rekening niet kunnen betalen, worden ze afgesloten. En dat is niet alleen heel vervelend, maar kost ook weer extra geld. Dat wat wij met de Energiebank helpen en bijdragen, scheelt soms al zo veel. Alle beetjes helpen echt!” 

De Energiebank kan jouw energie ook goed gebruiken. Financiële hulp, donatie van producten of vrijwilliger worden; je helpt er altijd iemand mee. Ook Energiegever worden? Kijk dan eens op Energiebanknederland.nl