U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Gert en Frederique Verbeek, vader en dochter,
samen hoogspanningsmonteur bij Zakelijk Complex

Driebergen, 29 november 2022

Door collega’s wordt het werken bij Stedin wel eens als ‘een grote familie’ omschreven, maar voor sommige collega’s is dat letterlijk zo! Gert en Frederique, vader en dochter, werken beiden als hoogspanningsmonteur bij de afdeling Zakelijk Complex. 

Gert is al jaren werkzaam als senior specialist hoogspanning en Frederique is sinds 1 augustus van dit jaar in dienst als assistent monteur. Frederique wist eerst niet goed wat voor werk ze wilde gaan doen, tot haar vader voorstelde om bij Stedin te komen werken. En nu is het double trouble in hetzelfde team. 

Hoe Frederique bij Stedin terecht is gekomen? 
“Ik heb altijd gezegd dat ik kapster ging worden. Dus na de middelbare school ben ik direct naar de kappersopleiding gegaan,” vertelt Frederique. “Na 1,5 jaar kwam ik er achter dat het toch niet bij me paste en ben ik ermee gestopt. Ik heb naar een hoop andere dingen gekeken, maar ik kon niks vinden waarvan ik me kon voorstellen dat ik het de rest van mijn leven zou doen. En toen zei mijn vader: waarom kom je niet bij Stedin werken?” 

Haar vader Gert haakt aan: “Kijk, ze zat helemaal in de vrouwenwereld en toen heb ik haar voorgesteld om eens in een mannenwereld te komen werken. Ik heb toen op werk gevraagd of ze een week kon proefdraaien. Ze moest wel eerst haar VCA-diploma halen, maar dat ging goed en die haalde ze in één keer. Ze heeft met verschillende teams meegelopen en onze afdeling vond ze het leukst.”

En, hoe ging het? 
“Ik had het nooit gedacht, maar ik ben gewoon in een keer de mast ingeklommen in Driebergen en dat beviel me goed. Daarnaast is het een erg leuk team waar ik in terecht ben gekomen,” vertelt Frederique. “Dus dat heeft mij ook gemotiveerd om hier mee door te gaan. Ik ben nog niet één dag met tegenzin naar werk gegaan, dus dan weet ik voor mezelf dat het goed zit. Ik zit in een hele fijne club met collega’s en het werk blijft interessant. Geen dag is hetzelfde.”

“Haar eerste dag bij ons heeft me nog wel een hoop geld gekost”, vult Gert aan. “Ik had gezegd: als je helemaal het laddertje afgaat, krijg je sushi van me. Nou ze klom naar boven, ze ging het laddertje af en toen moesten we uiteten.”

Gert en Frederique 

Hoe is het om als vrouwelijke monteur bij Stedin te werken?
“Het is wel wennen. Ik heb in de kantine hooguit twee keer een andere vrouw zien zitten”, zegt Frederique. “Maar ik zou het vrouwen zeker aanraden om dit werk te doen. Alleen al om te laten zien dat vrouwen gelijk zijn aan mannen en dat wij de girlpower hebben om dit werk te doen.” “He, niet zo feministisch he?”, grapt Gert. “Het is niet zo dat techniek automatisch voor mannen is, zoals bij kappers meteen aan vrouwen wordt gedacht. Het kan ook gewoon gemixt zijn.”, legt Frederique uit. 

Hoe ging dat met je werkkleding?
“Dat was wel leuk”, vertelt Gert, “ze hadden beloofd dat ze een roze helm zou krijgen als ze bij ons kwam werken. Die moest besteld worden, want dat ligt natuurlijk niet op het schap. Maar uiteindelijk heeft ze ‘em wel gehad.” “En nu wil de rest van ons team ook een roze helm!”, lacht Frederique.

Gert vertelt verder: “Aan dat soort dingen zie je toch wel dat we voornamelijk op mannen ingesteld zijn. Ook qua persoonlijke beschermingsmiddelen en als je kijkt naar schoenen en truien. Ze heeft vier klimgordels moeten bestellen voordat er een keer één paste.” Frederique vult aan: “Mijn trui en jas hebben een maat L, terwijl ik eigenlijk een S draag. En mijn schoenen waren eerst te groot. Ik draag maat 38 en mijn schoenen waren maat 39. Dus dat is nog wel een dingetje. Maar dat verandert vast wanneer er meer vrouwen komen werken.”

Iedereen doet mee, daar geloven we in bij Stedin. We werken voor iedereen én werken met iedereen. Techniek is niet alleen voor ‘mannen’: wie je ook bent, wat je ook doet, bij ons ben je welkom. Wil jij ook de overstap maken of ben je nieuwsgierig of werken in de techniek ook iets voor jou is? Lees dan eens onze vacature ‘monteur in opleiding’, speciaal voor zij-instromers.