Participatiewet: 
Collega's Myrugia en Kevin

Rotterdam, 24 augustus 2022

Bij Stedin willen we een positieve impact hebben op de inclusieve samenleving. Een voorbeeld zijn voor andere bedrijven. We streven naar een medewerkersbestand die een reële afspiegeling is van onze maatschappij. Waarbij iedereen zich welkom én gelijk behandeld voelt. Ongeacht leeftijd, geslacht, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid, achtergrond, opleidingsniveau of beperking. In dit artikel lees je hoe onze collega’s Myrugia en Kevin vanuit de participatiewet hun draai helemaal hebben gevonden in hun vaste baan bij Stedin.

Wat houdt de participatiewet eigenlijk in?
Deze wet zorgt ervoor dat mensen met psychische of fysieke uitdagingen makkelijker een baan vinden bij een ‘gewone’ werkgever. Bij Stedin geven we al geruime tijd vol gas op de invulling van deze wetgeving. We werken voor iedereen én we werken met iedereen. Wie je ook bent, wat je ook doet, bij ons ben je welkom. Daar geloven we in.

Met trots mogen we het verhaal delen van twee collega’s. Even voorstellen: dit zijn Myrugia van Gimst en Kevin de Blok. Beiden werken ze vanuit de participatiewet bij Stedin, nu met een vast contract. Myrugia bij het data team van de afdeling Business Support Services en Kevin bij de afdeling Instandhouding in het storingsteam Gas Noord 2.
  
Hoe bevalt het jullie bij Stedin?
Voor haar baan bij Stedin werkte Myrugia in een incassoteam. “Ik zat daar op een gegeven moment niet meer zo op mijn plek. De werkzaamheden pasten niet meer goed bij me en ik werd er niet meer zo gelukkig van. Ik heb toen een gooi gedaan naar een plek in dit team.” Myrugia werkt inmiddels meer dan twee jaar voor het data team. Hoe ze haar start bij Stedin heeft ervaren? “Er werd in het begin geen druk op mij gelegd. Dat was heel fijn. Ik mocht kijken of iets bij me paste en het op mijn eigen tempo uitvoeren. Ik had een kanjer van een buddy en een hele fijne teamleider. Ze hebben me het vertrouwen gegeven dat ik wel wat kon. Ik bleek dingen te kunnen, waarvan ik niet wist dat ik ze kon. Inmiddels ben ik van een muurbloempje gegroeid naar waar ik nu ben.”

En hoe ging dat bij jou Kevin? “Vroeger ging het op school niet goed. Leraren hadden geen vertrouwen in mij en toen ben ik ermee gestopt. Ik heb een tijd bij een installatiebedrijf gewerkt, maar dat was het niet voor mij. En toen ben ik hier terecht gekomen.”, vertelt Kevin. “Ik ben begonnen bij het Serviceteam Operations (STO), dat is het opleidingstraject tot assistent monteur. Daar ben ik begonnen met simpele werkzaamheden zoals kabels knippen op de Keileweg, meters scannen in het magazijn in Delft, groenvoorziening rond stations en straten maken. Toen ik mijn certificaten als vop-G en vop-E had behaald, ben ik met het gasstoringsteam gaan meewerken. Ik ben daar begonnen met kleine dingen en langzaamaan mocht ik steeds meer onder begeleiding doen.”

Hoe zien jullie de toekomst bij Stedin tegemoet?
“Inmiddels doe ik met name storingen: gaslucht binnen, gaslucht buiten, geen gas. Ik zit nu weer op school en ben bezig om mijn diploma’s te halen. Ik weet ook zeker dat ik het hier ver ga schoppen’, vertelt Kevin. Ook Myrugia wil stappen maken: “Dit jaar ga ik mij verder specialiseren in procesverbeteringen. Ik heb de Leading SAFe training gevolgd en behaald, na de zomer start ik met de Greenbelt opleiding.”