Nieuwkomer Omid: “De kennismaking met Stedin heeft mijn leven veranderd!”

Utrecht, 8 februari 2023

Nieuwkomer Omid, 42 jaar, sjeest met hoge cijfers door de opleiding tot eerste monteur. Hij begon deze opleiding bij Stedin negen maanden geleden. In deze korte tijd veranderde zijn leven totaal. Hoe? Dat vertelt hij graag!

Vijf jaar in Nederland 

“Ik kom oorspronkelijk uit Iran en woon nu 5 jaar in Nederland. 9 maanden geleden had ik om tien uur ’s ochtends een intakegesprek op de Stedin Bedrijfsschool in Utrecht. In alle eerlijkheid had ik geen interesse in dit gesprek: ik was bang dat dit namelijk geen positieve uitkomst zou hebben, net als eerdere sollicitatiegesprekken sinds ik in Nederland woon. Ik was ook fysiek en mentaal moe, omdat ik helemaal niet had geslapen door mijn dochter die helaas kanker heeft. Toch ging ik van huis deze regenachtige dag om mijn afspraak na te komen.

Het eerste wat me opviel toen ik daar aankwam was de combinatie van gele en grijze kleuren in het interieur van de Bedrijfsschool. Deze kleurcombinatie was altijd al mijn favoriet, ik heb deze twee kleuren veel gebruikt in mijn interieurontwerpen: in Iran heb ik civiele techniek gestudeerd en gewerkt in interieurontwerp en decoratie.

Het tweede wat mijn aandacht trok waren een mooie dame en knappe heer. De dame vroeg of ik hier was voor school, en ik zei ja. Ze gaven me een kaart en verwezen me naar het deel waar alle leerlingen waren. Toen ik daar binnenkwam, zag ik meerdere heren die een stuk jonger waren dan ik (deze heren zijn tegenwoordig mijn beste vrienden en collega’s :))

Kennismaking op de Stedin Bedrijfsschool

Na een kort kennismakingsgesprek met dit gezelschap in het Engels en Arabisch, begreep ik dat deze jongeren uit Syrië en Eritrea kwamen. Mijn moedertaal is Perzisch, maar omdat ik al een aantal jaar in Libanon woonde spreek ik ook Arabisch. Ondanks dat ik een staatsexamencertificaat heb, vind ik mijn Nederlands niet goed genoeg. 99% van de Nederlanders spreken Engels, dus het liefst spreek ik ook Engels. In dit gezelschap voelde ik me prettig. Na een paar minuten kwam er een serieuze man binnen, Willem, maar toen hij begon te praten was hij heel aardig en vriendelijk. Ook Jaap, een andere docent, kwam binnen en sprak eerst heel snel waardoor ik hem niet verstond. Hij brengt zijn ervaringen goed over op leerlingen. 

Die dag moesten we een kabel uitrollen en op een houten paneel installeren, om te kijken wat ons niveau is. Ik heb een technische achtergrond dus was dit makkelijk voor mij, maar tóch werd ik zenuwachtig omdat Willem meekeek. Hij kalmeerde me en toen lukte het wel. Na deze opdracht gingen we naar de tweede verdieping van de Stedin Bedrijfsschool Utrecht, naar een theorielokaal. Hier maakte we kennis met een andere docent: Joost. Vriendelijk gezicht, nette kleding en aardige glimlach. Hij maakte kennis met iedereen. Toen hij besefte dat ik niet goed Nederlands sprak, begon hij meteen in het Engels. Heel fijn dat ik zo eindelijk al mijn vragen gemakkelijk kon stellen. Hij hielp me goed en nam zo mijn twijfels weg.

Mijn aanwezigheid op de Stedin Bedrijfsschool duurde die dag twee uur, maar in die twee uur veranderde mijn leven volledig. De korte tijd was genoeg voor deze drie mensen (Willem, Jaap en Joost) om mij te horen en aan te moedigen om voor mijn werk en toekomst bij Stedin te kiezen. 

Omid met collega's

Met open blik naar de toekomst

Vandaag zijn er negen maanden verstreken sinds die dag, deze drie mensen zijn voor mij niet alleen de beste professoren en leraren van mijn leven, het zijn ook nu hele goede vrienden voor mij geworden. Waar ik in het begin geen hoop, stress, gebrek aan motivatie en zelfvertrouwen ervaarde door de vervelende gebeurtenissen van de periode ervoor, heb ik nu mijn zelfvertrouwen teruggekregen. In plaats van nu steeds terug te denken aan mijn tijd in Iran, waar ik als journalist drie keer gevangen ben gezet door het regime, denk ik nu aan mijn toekomst. En zetten we ook stappen in de behandeling van mijn dochter. Vooral het gezelschap, de energie en de troost die ik kreeg hebben mij geholpen.

Bedankt Stedin!

Vandaag spreek ik veel beter Nederlands dan vorig jaar. Heb ik inmiddels goede kennis van de elektrotechnische branche in Nederland. Ik heb mezelf kunnen ontwikkelen en oefen dit vak met plezier uit. En wil graag nog verder doorgroeien binnen Stedin. Ik wil iedereen bedanken die mij en mijn collega’s gedurende deze tijd hebben geholpen en gesteund. Bedankt Stedin!”

Wil jij net als Omid aan de slag als leerling-monteur? Bekijk hier de vacature!