Bouwen aan
Hoogspanningsstation Zierikzee
Wat gaan we doen?
Om de elektriciteitsvoorziening in de gemeente Schouwen-Duiveland nu en in de toekomst te waarborgen, is het noodzakelijk dat TenneT (landelijk netbeheerder) en Stedin (regionaal netbeheerder) gezamenlijk een nieuw 150/21 /10 kilovolt hoogspanningsstation bouwen in de omgeving van Zierikzee. Dit nieuwe station zal met een ondergrondse kabel aangesloten worden op het nieuwe 380/150/20 kV-hoogspanningsstation nabij Halsteren. Op deze manier wordt Schouwen-Duiveland verbonden met het bestaande landelijke hoogspanningsnet én ontstaat er weer ruimte voor de groei van duurzame initiatieven.
Waarom werken we hier?
We zitten midden in de energietransitie. Fossiele brandstoffen maken steeds meer plaats voor duurzame vormen van energie van wind/zonne-parken. We wekken niet alleen steeds meer duurzame energie op, maar we gebruiken ook steeds meer elektriciteit (zoals elektrische auto’s en warmtepompen). Hierdoor ontstaan er elektriciteitsopstoppingen (‘netcongestie’). Dit heeft gevolgen voor het energienet. Deze problemen spelen ook in Zeeland en in de gemeente Schouwen-Duiveland. Daarom zal Stedin, samen met TenneT, een nieuw hoogspanningsstation moeten bouwen in de omgeving van Zierikzee.
Kaart toekomstig hoogspanningsstation
Op het bedrijventerrein (KV: rood/wit vlak) zal het 150/20 KV station komen.
Bekijk onze energieopgave in de provincie Zeeland
Bekijk de actuele status van congestie voor afname in de provincie Zeeland
Bekijk de planning
Agenda
1 juli - 12 augustusTer inzage ligging vastgesteld bestemmingsplan hoogspanningsstation Zierikzee, via de website ruimtelijkeplannen.nl met plannummer: NL.IMRO.1676.00377BphZZ-ON01. De stukken zijn ook in te zien bij de receptie van de gemeente Schouwen-Duiveland.
Laatste updates
Juni 2024: Groen licht gemeente Schouwen-Duiveland voor bestemmingsplan station Zierikzee
De gemeente van Schouwen-Duiveland heeft op 20 juni het bestemmingsplan ‘Hoogspanningsstation Zierikzee’ tijdens de raadsvergadering vastgesteld.
December 2023: Ontwerpbestemmingsplan hoogspanningsstation Zierikzee ter inzage
Lees hier meer.Juni 2023: Stand van zaken planvorming hoogspanningsstation Zierikzee
Lees hier meer.
Contact & documenten

Geert Neefs
Projectontwikkelaar
Mail: geert.neefs@stedin.net

Lukas Nöllen
Omgevingsmanager
Mail: lukas.nollen@stedin.net
Veelgestelde vragen
- Wat is congestie op het elektriciteitsnet?
-
Congestie op het elektriciteitsnet is te vergelijken met filevorming op de snelweg: er is te weinig ruimte op het net om alle gevraagde en opgewekte elektriciteit gelijktijdig door de elektriciteitskabels te vervoeren. Bij overbelasting van het net ontstaat er storing op het elektriciteitsnet, waardoor er (tijdelijk) geen elektriciteit beschikbaar is of afgevoerd kan worden. Daarom werken alle regionale netbeheerders, waaronder Stedin, en landelijk netbeheerder TenneT samen aan de uitbreiding en het versterken van het elektriciteitsnet.
- Waar komt het nieuwe station in de omgeving van Zierikzee?
-
Het nieuwe TenneT/Stedin station komt in de polder ten zuiden van de stad Zierikzee te liggen naast het bedrijventerrein de Zuidhoek. De locatie is ingeklemd tussen de Straalweg in het Westen, het Groene Weegje en de Gouwepoort in het Noorden en de Ruigendijkweg in het Oosten. Het hoogspanningsstation is een belangrijk element in de nieuwe gemeentelijke gebiedsvisie ‘Zuidoostflank Zierikzee’, die in 2023 is vastgesteld door de gemeenteraad. In het gebied is onder andere ook een uitbreiding van de bestaande bedrijventerreinen voorzien, een reservering voor een ontsluitingsweg en een ruime landschapszone.
- Hoe groot wordt het nieuwe hoogspanningsstation?
-
Het hoogspanningsstation dat gebouwd wordt bij Zierikzee bestaat uit een 150.000 volt gedeelte van TenneT en een 20.000 volt gedeelte van Stedin. Het station is in totaal 250 bij 180 meter groot. Dat is ongeveer net zo groot als zes voetbalvelden
- Hoe kan ik inspraak hebben op de plannen?
-
TenneT en Stedin organiseren samen met de gemeente Schouwen-Duiveland diverse momenten waarop u uw feedback kunt geven op de plannen van het nieuwe hoogspanningsstation. Dit doen wij tijdens informatieavonden; bijvoorbeeld over de landschappelijke inpassing van het station. Wij informeren omwonenden per brief hierover en plaatsen in de gemeente krant een artikel.