International women in engineering day

Rotterdam, 28 juni 2024

23 juni was het International women in engineering day. Een belangrijk initiatief en daarom besloten wij bij Stedin onze vrouwelijke engineers in het zonnetje te zetten en te bedanken voor hun inzet. Onze engineers hebben een voorbeeldfunctie voor de volgende generatie die in de techniek wil werken. Wat maakt het werken in engineering nou zo leuk? We vroegen het aan onze collega’s Afrah, Machine learning Engineer; Nina, Machine learning Engineer en Josie, Teamleider:

Wat maakt werken in engineering zo tof? 

“Het feit dat je je analytische vermogen kan omzetten in bruikbare oplossingen." Geeft Afrah aan. Nina zegt: “ Wat mijn baan als Machine Learning Engineer zo leuk maakt is het puzzelen. Ik zie mijn werk als een grote puzzel waar ik de hele week mee bezig ben. De meest voorkomende, en leukste, puzzel die ik elke dag doe is het coderen. Hier ben ik het overgrote deel van de week mee bezig en kan ik mij helemaal in verliezen.” Josie vult aan: “Voor mij is het ook een soort puzzelen voor volwassenen. Je mag met verschillende gave technieken een ontwerp maken waarbij die losse componenten een werkend geheel vormen. En dan zo efficiënt en effectief mogelijk. Alle raakvlakken en details moet je in beeld hebben om te zorgen dat de collega's in de uitvoering het kunnen bouwen. Niks zo leuk als een project dat goed opgeleverd wordt na een soepel verlopen bouw. Dat maakt me trots.”

Zijn jullie als engineer begonnen bij Stedin of hebben jullie nog andere stappen gemaakt?

Afrah zegt: "Ik ben in 2018 begonnen als data engineer. En nu werk ik als Machine learning Engineer." Nina geeft aan: "Ik ben vorig jaar afgestudeerd van mijn master en in December mijn carrière begonnen als Machine learning engineer bij Stedin." Josie zegt: "Ik was engineer hoogspanning met als focus primaire techniek bij DNWG en na de fusie werd dat Zakelijk Complex binnen Stedin. Ik hield me bezig met het inpassen van de schakelinstallaties, transformatoren en andere primaire componenten. Daarbij deed ik ook het ontwerp van ondersteuningsconstructies en gebouw gebonden installaties."

En Josie Inmiddels ben je teamleider, hoe bevalt dat?

“Klopt! Ook dat is het mooie van Stedin, als je je door wil ontwikkelen kan dat. Ook als dat in een andere richting is. De rol van teamleider past mij heel goed. Elke dag weer krijg ik energie van het werk dat ik doe. Ik vind het echt tof om met mijn team te werken aan alle uitdagingen waar we voor staan en mijn teamleden te helpen zicht te ontwikkelen.”

Is het een voordeel of een nadeel om vanuit een inhoudelijke rol door te groeien naar leidinggevende?

“In mijn geval was het zeker een voordeel! Ik stuur nu een engineeringsteam aan en het is zo fijn dat ik weet wat ze doen en met welke uitdagingen ze te maken hebben. Daarnaast helpt het me ook erg bij alle verbeterinitiatieven waar we mee bezig zijn, omdat ik gelijk gevoel heb bij welke onderwerpen mijn team echt vooruit gaan helpen.”

Wat maakt het werken bij Stedin zo leuk?

Afrah: “De sfeer is fijn. Stedin is ook een organisatie waar jong talent voet aan de grond krijgt.” Nina vult aan: “Stedin biedt inderdaad veel (door)groeimogelijkheden, er is genoeg ruimte om jezelf te ontwikkelen en uit te dagen. Daarnaast vind ik het leuke aan het werken bij Stedin dat ik weet waarvoor ik het werk doe, de energietransitie.” Josie zegt: “Mij spreekt het ook heel erg aan dat ik bij Stedin mijn steentje bijdraag aan de energietransitie. Daarnaast vind ik de collega's echt het verschil maken. Bij DNWG komen werken voelde voor mij als een warm bad en na de overgang naar Stedin zijn daar nog meer fijne collega's bij gekomen. Ik heb echt het gevoel dat we samen werken aan hetzelfde doel en met elkaar krijgen we het voor elkaar.”

Waarom zou je werken in engineering aan anderen aanraden?

“Afrah zegt: ”Je moet vooral datgene doen wat je leuk vindt; als je analytisch bent en je houdt ervan om oplossingen te bedenken voor complexe zaken, dan zou ik engineering zeker overwegen als carrière richting.” Josie geeft aan: ”Werken als engineer bij Stedin betekent veel afwisseling en uitdaging. We doen grote en belangrijke projecten waar het hele land profijt van heeft en we gaan alleen nog maar meer doen, mij motiveert dat heel erg.” Nina vult aan: “Ik zou het werk ik engineering aanraden door de flexibiliteit en creativiteit. In het werk kan het zijn dat je snel moet schakelen en/of creatieve oplossingen moet bedenken en dit vind ik zelf erg leuk.”

Heb je nog tips voor andere dames die een carrière beginnen in engineering?

“Zeker!” Zegt Josie “Geloof in jezelf! Iedere starter in een nieuw werkveld heeft struggels en zal het moeten leren. Denk nooit dat je minder bent omdat je vrouw bent en laat je dat ook zeker niet aanpraten. Sterker nog, ik geloof dat wij dames in de techniek een betere balans kunnen brengen in de teams die nu voornamelijk uit mannen bestaan. Mijn ervaring bij alle nieuwe werk of opdrachtgevers is dat je in het begin wat meer getest wordt omdat je vrouw bent, maar dat als ze merken dat je weet waar je het over hebt, dan dragen ze je op handen.
Nina vult aan: “Wees vooral jezelf en geloof in jou (technische) kunsten! Als er onzekerheden naar boven komen bespreek deze met collega’s waar je je fijn bij voelt, vaak komt er naar boven dat het onzeker zijn nergens voor nodig is. En, most of all, have fun!”
Tot slot zegt Afrah: “Onderzoek goed wat jouw talenten zijn en loop een keer mee met een engineer. Dan krijg je meer inzicht wat de specifieke engineering functie inhoudt. En als dat een match is met jouw talenten en verwachtingen, zou ik hét zeker gewoon doen.”

Als je jezelf bent, werkt het net wat beter! Bij Stedin vinden we het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt. We werken voor iedereen én werken met iedereen. Wie je ook bent, wat je ook doet, bij ons ben je welkom. Krijg je energie van verbinding? Bekijk dan snel onze netwerken!

Onze Netwerken