Veranderende energievraag
op bedrijventerreinen

Voor warmte, vervoer en bedrijfsprocessen gebruiken we nu vooral aardgas en -olie. Het verduurzamen van dit soort middelen en processen leidt vaak tot een toename van het elektriciteitsverbruik. Door de clustering van bedrijven op bedrijventerreinen, kan de vraag naar elektriciteit lokaal snel toenemen. Aanpassingen en uitbreidingen aan het elektriciteitsnet zijn belangrijk om mee te kunnen groeien met deze groeiende vraag. We leggen uit waarom dit belangrijk is voor de realisatie van uw plannen.  

Capaciteit van
uw aansluiting

Als netbeheerder transporteren wij elektriciteit en gas door onze netten, zodat u over energie beschikt om te ondernemen. Uw onderneming of bedrijfspand ontvangt via uw aansluiting elektriciteit van ons elektriciteitsnet. Iedere aansluiting heeft een maximale capaciteit. De maximale capaciteit van uw aansluiting vindt u op Mijn Stedin Zakelijk.

Veel bedrijven verduurzamen door hun bedrijfspand niet meer via aardgas te verwarmen, maar elektrisch. Of passen bedrijfsprocessen of vervoersmiddelen aan door te elektrificeren. Hierdoor neemt de behoefte aan elektriciteit toe. Steeds vaker groeit daarmee ook de behoefte om zelf elektriciteit op te wekken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand. Dit soort verduurzamingsplannen kunnen leiden tot een vraag of opwek van elektriciteit die groter is dan de maximale capaciteit van de huidige aansluiting. Er is dan een zwaardere aansluiting nodig. Wilt u hier meer over weten? Hier vindt u meer informatie over het aanpassen van uw aansluiting

Capaciteit van
het elektriciteitsnet

Het elektriciteitsnet transporteert energie in de vorm van elektriciteit. Op het elektriciteitsnet kan zowel elektriciteit worden afgenomen als worden geleverd. Op bedrijventerreinen is het elektriciteitsnet vaak opgedeeld in zogenaamde 'ringen'. Deze liggen als lussen op het bedrijventerrein. Verschillende bedrijven worden op deze ringen aangesloten. Alle ringen hebben een maximale capaciteit. Het kan voorkomen dat er op één bedrijventerrein verschillende ringen aanwezig zijn en de beschikbare capaciteit van deze ringen verschilt. De voor u beschikbare capaciteit op het elektriciteitsnet is afhankelijk van de ring waarop uw bedrijf is aangesloten. 

Als de maximale capaciteit van een ring is bereikt, is er sprake een knelpunt. Veel verduurzamingsplannen vragen om een nieuwe of zwaardere aansluiting. Bij een knelpunt is een nieuwe of zwaardere aansluiting niet meer vanzelfsprekend. Om dit soort situaties zoveel mogelijk te voorkomen, hebben wij inzicht in uw verduurzamingsplannen nodig. Dit helpt ons om nog gerichter te investeren in het elektriciteitsnet.   

Wilt u weten hoeveel capaciteit er nog in uw regio beschikbaar is? Bekijk dan onze capaciteitskaarten.

Verduurzamingsplannen hebben vaak grote impact op het elektriciteitsnet van een bedrijventerrein

Verduurzamingsplannen van bedrijven hebben vaak meer impact op het elektriciteitsnet dan plannen van huishoudens. Bijvoorbeeld: op het dak van een woning passen ongeveer 10 tot 20 zonnepanelen. Op het dak van een bedrijfspand passen al snel honderden tot enkele duizenden zonnepanelen.  

Op een bedrijventerrein zijn meerdere bedrijven geografisch geclusterd. Hierdoor kan de vraag naar elektriciteit als gevolg van verduurzaming snel groter worden. En impact hebben op de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet. Daarom is het belangrijk dat het elektriciteitsnet meegroeit met de veranderende vraag.   

Hiervoor zijn vaak grote investeringen van netbeheerders en lange doorlooptijden nodig. Gelukkig zijn er ook steeds meer flexibiliteitsdiensten (flexoplossingen) mogelijk. Flexoplossingen kunnen de benodigde extra netcapaciteit voor gekoppelde of gezamenlijke verduurzamingsplannen verminderen. Lees meer over flexibiliteitsdiensten