U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

FLEXIBEL
VERMOGEN GEZOCHT

Kan uw bedrijf tijdelijk meer of minder elektriciteit gebruiken en/of opwekken? Kunt u uw gebruik of opwek uitstellen of vervroegen? Of bent u een marktpartij die ons regelvermogen kan aanbieden? Doe dan mee aan de StedinFlexchallenge! Wij zoeken namelijk naar flexoplossingen om het huidige elektriciteitsnet beter te benutten. Mooie kans voor u om wat extra te verdienen.

Waarom een
StedinFlexchallenge?

De energietransitie heeft enorme gevolgen voor het elektriciteitsnet. De groei van duurzame lokale opwek aan de ene kant en de groei van de energievraag aan de andere kant vraagt steeds meer capaciteit van het net. Om deze grotere hoeveelheden stroom te vervoeren, is op veel plekken uitbreiding van het elektriciteitsnet nodig. Dit is niet altijd op korte termijn mogelijk. Wij zoeken daarom ook oplossingen om het huidige net beter te benutten. Nieuwe en bestaande klanten kunnen dan zonder problemen van ons energienet gebruik blijven maken. Via de StedinFlexchallenge dagen wij bedrijven en marktpartijen uit om samen ons deze flexoplossingen te vinden en uit te voeren. 

Wat is de StedinFlexchallenge?

Voor twee gebieden waar wij de netbeheerder zijn, onderzoeken we welke oplossingen bedrijven en marktpartijen ons kunnen aanbieden. Oplossingen om op bepaalde piekmomenten minder of juist meer elektriciteit af te nemen of op te wekken. Daarnaast willen we ervaring krijgen met het inzetten van verschillende flexibiliteitsoplossingen.  Daarom starten wij een marktconsultatie via Tenderned waar bedrijven en marktpartijen hun ideeën en oplossingen aan ons kunnen laten weten. Wij noemen dit de ‘StedinFlexchallenge’, omdat we de markt uitdagen om met ons mee te denken over en mee te werken aan flexibiliteit. De gebieden waar het om gaat, zijn 1. het gebied van Schouwen-Duiveland samen met Tholen, en 2. Spijkenisse en omgeving. 

WAAROM ZOU IK MEEDOEN? 

Door deel te nemen aan de StedinFlexchallenge draagt u bij aan oplossingen om het elektriciteitsnet optimaal te gebruiken. Daarnaast geeft u richting aan de mogelijke oplossingen die we in de vervolgfase inzetten. Zo komt er weer ruimte op het net voor duurzame opwek en extra afname. U helpt hiermee de energietransitie te versnellen. En niet onbelangrijk: met het inzetten van flexibel vermogen kunt u geld verdienen.


De gebieden waarover de StedinFlexchallenge gaat: Schouwen-Duiveland en Tholen in het geel en het gebied rondom Spijkenisse in het blauw.

MEER OVER DE CASE SCHOUWEN-DUIVELAND EN THOLEN 

Sinds 2020 is in het elektriciteitsnet van Schouwen-Duiveland en Tholen congestie voor grootschalige teruglevering. Hierdoor is er geen ruimte meer voor nieuwe klanten die grootschalig energie willen opwekken en terugleveren aan het elektriciteitsnet. We noemen dit gebied ook wel Noordring. Wij werken aan verzwaring van het elektriciteitsnet in deze gebieden, maar dit duurt een aantal jaren. Tot die tijd zoeken wij naar flexibel energievermogen om ruimte in het net te krijgen. We lopen hiermee vooruit op de nieuwe regels voor congestiemanagement en onderzoeken of er nu meer mogelijk is dan uit eerder congestiemanagementonderzoek kwam. Is uw bedrijf in dit gebied gevestigd en heeft u tot 2025 flexibel vermogen dat u snel en betrouwbaar kunt inzetten? Of bent u een marktpartij die ons dit regelvermogen kan aanbieden? Ook als u op dit moment nog geen aansluiting heeft in dit gebied. We komen graag met u in contact! Schrijf u in op onze marktconsultatie Noordring.

MEER OVER DE CASE SPIJKENISSE EN OMGEVING 

Het elektriciteitsnet in en rondom Spijkenisse (gevoed door Station Heemraadlaan) wordt op sommige momenten in het jaar flink gebruikt waardoor de grens van wat het aankan in zicht komt. Voor dit gebied willen we onderzoeken of we het net beter kunnen benutten door het inzetten van flexibiliteitsoplossingen. Wij zoeken dus bedrijven of marktpartijen die in dit gebied flexibel vermogen hebben en dit kunnen inzetten. Ziet u mogelijkheden? We komen graag met u in contact! Schrijf u in op onze marktconsultatie Heemraadlaan.

PLANNING VAN DE MARKTCONSULTATIE

Interesse in de StedinFlexchallenge? Zet dan de volgende data in uw agenda. Deze en andere belangrijke data vindt u ook in de marktconsultatiedocumenten op Noordring en Heemraadlaan. Hierin leest u ook hoe u meedoet en u aanmeldt.

 Data  Activiteit
 28 maart 2022  De marktconsultatie staat op Tenderned
 12 april 2022, 9.00 uur  Online informatiebijeenkomst waarin wij u meer vertellen over de challenge en waar u vragen kunt stellen
 4 mei 2022  Laatste datum om mee te doen aan de StedinFlexchallenge