Congestie voor teruglevering

De afgelopen jaren zijn in hoog tempo grootschalige zonnedaken gerealiseerd en warmtekrachtkoppelingen ingezet in de gemeente Waddinxveen. Door deze snelle groei is de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet voor terugleveren bereikt. Stedin kondigde daarom op 6 juni 2023 congestie aan en heeft onderzoek gedaan naar congestiemanagement.

Er is congestie op drie punten in het congestiegebied. In aanvulling op de vooraankondiging die we op 6 juni 2023 hebben gepubliceerd voor Schielandweg, publiceren wij ook de aanvullende vooraankondiging voor de 10kV-stations Doelwijk en Piet Stuurmanweg. De gebieden achter deze stations vallen volledig binnen het eerder aangekondigde gebied. De komende jaren blijft sprake van krapte op het elektriciteitsnet in Waddinxveen. Op meerdere punten in het elektriciteitsnet in deze gemeente is het net vol. 

Uitkomst onderzoek

Stedin onderzocht welke technische oplossingen ruimte kunnen bieden op het stroomnet. Ook werd onderzocht of flexibel elektriciteitsvermogen inzetbaar is om extra transportcapaciteit te realiseren. De onderzoeken voor Doelwijk en Piet Stuurmanweg zijn inmiddels afgerond.

Uit het onderzoek blijkt dat: 

  • De productie-installaties zoals WKK's (warmtekrachtkoppelingen), windenergie en zonnedaken in het gebied kunnen worden ingezet voor congestiemanagement waarmee congestiemanagement in potentie mogelijk is.
  • Er weliswaar flexibel vermogen gevonden is, maar dat dit helaas onvoldoende toereikend is om aan de wachtlijst het gevraagde vermogen te kunnen bieden. 
     

De uitkomst van het onderzoek betekent dat de situatie niet verandert ten opzichte van de huidige situatie. Bedrijven op de wachtlijst, voor teruglevering, blijven op de wachtlijst. We passen congestiemanagement toe, maar de ruimte die daarmee vrijkomt, is nodig om te voorzien in de gestegen vraag naar transportcapaciteit door kleinverbruikers en om de betrouwbaarheid van het net te garanderen op de piekmomenten waarop wordt teruggeleverd. Daardoor levert congestiemanagement helaas geen ruimte om klanten op de wachtlijst te faciliteren. Ook nieuwe aanvragen voor terugleveren plaatsen wij op de wachtlijst.

Bekijk het onderzoek Waddinxveen - Doelwijk

Bekijk het onderzoek Waddinxveen - Piet Stuurmanweg

Het onderzoek voor het laatste deel van dit congestiegebied, Waddinxveen – Schielandweg loopt op dit moment nog. De uitkomsten hiervan hopen wij op korte termijn te kunnen publiceren.

Volgende fase congestiemanagement voor 'Doelwijk' en 'Piet Stuurmanweg'

Tot de structurele oplossing klaar is, is extra flexibel vermogen van grootverbruikklanten nodig om de leveringszekerheid van elektriciteit te kunnen borgen. Wij zijn hierover op dit moment volop in gesprek met klanten in dit gebied. Als we onvoldoende flexibel vermogen kunnen contracteren, moeten we overgaan naar de volgende fase in congestiemanagement. Daarin worden bedrijven, die voldoen aan bepaalde criteria, verplicht om deel te nemen aan congestiemanagement. Dit is nodig om storingen te voorkomen en de leveringszekerheid veilig te stellen. In deze fase bepaalt de klant tegen welk bod zij minder elektriciteit terug wil leveren of juist wil afnemen (afhankelijk van de situatie). Stedin beoordeelt de bieding en als deze positief is, komen we tot een contract. Daarin leggen we vast hoeveel flexibel vermogen de klant aanbiedt en tegen welke voorwaarden. Mocht het onverhoopt zover komen, dan verwachten we nog dit jaar in deze regio over te gaan op deze fase.

Flexibel regelvermogen aanbieden kan nog steeds

Wij roepen partijen in het gebied op om, tegen een vergoeding, flexibiliteit aan te bieden voor de uitvoering van congestiemanagement. Hierdoor komt mogelijk extra transportcapaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar voor andere klanten in de periode tot de structurele netuitbreiding gereed is. Kunt u flexibele oplossingen bieden? Meldt u zich dan aan via Partners in Energie. Of neem contact op met uw accountmanager.

Congestiegebied voor teruglevering

Tijdens het onderzoek naar congestiemanagement is er geen nieuwe teruglevering mogelijk aan het elektriciteitsnet van Waddinxveen.

 

Bekijk de postcodes van dit congestiegebied*

* Dit overzicht is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Onze netten volgen echter niet in alle gevallen de postcodegebieden. Daarom kunt u aan dit overzicht geen rechten ontlenen.

Wat betekent de congestie voor u?

Bent u al klant met een grootverbruikaansluiting > 3x80 Ampère

Groeien binnen uw aansluitcapaciteit is niet mogelijk

Als bestaande klant met een aansluiting >3x80 Ampère kunt u niet meer groeien binnen uw aansluitcapaciteit. Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat u het gecontracteerd transportvermogen voor terugleveren niet overschrijdt.

Aanpassing van het gecontracteerd transportvermogen

Het gecontracteerd transportvermogen voor terugleveren van elektriciteit wordt bij een overschrijding daarvan niet aangepast. Wilt u toch groeien in transportvermogen binnen uw technische aansluitcapaciteit, neem dan contact op met kdo@stedin.net. We plaatsen u voor het extra gevraagde transportvermogen voor terugleveren op de wachtlijst.

Wachtlijst extra transportvermogen voor terugleveren

Wilt u groeien boven uw technische aansluitcapaciteit, vraag dan een verzwaring aan via www.mijnaansluiting.nl. Voor het gevraagde extra transportvermogen voor terugleveren plaatsen wij u op een wachtlijst. Voorwaarde is dat uw aanvraag compleet is en u akkoord geeft op de offerte binnen de geldigheidstermijn. Zodra er transportvermogen beschikbaar is, kennen wij dit toe op volgorde van de wachtlijst.

Overschrijding van uw gecontracteerde transportvermogen

Het is belangrijk dat u uw gecontracteerde transportvermogen niet overschrijdt. Overschrijding kan namelijk grote schade aan ons elektriciteitsnet veroorzaken. Dit kan impact hebben op andere klanten, die op ons net zijn aangesloten. U kunt hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Vanwege de gevolgen voor het elektriciteitsnet handhaven wij strikt.

Bent u nog geen klant en wilt u een aanvraag doen voor een aansluiting?

Voor een nieuwe grootverbruikaansluiting
>3 x 80 Ampère is de datum van aanvraag bepalend voor het toewijzen van transportvermogen. Voor nieuwe zon-op-dak-projecten waarvoor een aansluiting nodig is
≤ 3 x 80 Ampère, is wel teruglevercapaciteit beschikbaar.

Heeft u vóór 6 juni 2023 een aanvraag ingediend?

Heeft u vóór 6 juni 2023 een complete aanvraag ingediend voor een grootverbruikaansluiting
>3 x 80 Ampère met transportvermogen voor terugleveren? En heeft u hiervoor van ons een offerte ontvangen? Dan realiseren we uw aanvraag voor zowel capaciteit- als transportvermogen op terugleveren. Hiervoor is de voorwaarde dat u de offerte accepteert binnen de geldigheidstermijn. De aangekondigde congestie heeft dan voor uw aanvraag geen gevolgen.

Aanvragen die u indient vanaf 6 juni 2023

Als u vanaf 6 juni 2023 een aanvraag indient voor een nieuwe grootverbruikaansluiting
>3 x 80 Ampère dan kunnen we helaas geen transportvermogen voor terugleveren toekennen. Uw aansluiting wordt wel gerealiseerd, maar voor het gevraagde transportvermogen plaatsen wij u op een wachtlijst. Zodra er transportvermogen beschikbaar is, kennen wij dit toe op volgorde van de wachtlijst.

Verzwaring van het elektriciteitsnet

Om de structurele congestie op de drie knelpunten op te heffen, zijn meerdere uitbreidingen aan het elektriciteitsnet nodig. Wij realiseren met landelijk netbeheerder TenneT en regionaal netbeheerder Liander het nieuwe hoogspanningsstation Zuidplaspolder. Voor dit nieuw te bouwen station en voor de uitbreidingen ter versterking van het middenspanningsnet leggen wij de kabelverbindingen aan. De werkzaamheden en inbedrijfname van het station zijn naar verwachting medio 2026 afgerond. Voor deze planning is Stedin afhankelijk van het daadwerkelijk gereed zijn van het nieuw te bouwen station en van beschikbare ruimte voor de kabels.

Veelgestelde vragen

Wat is congestie?

Congestie is vergelijkbaar met filevorming op een snelweg. Afgelopen jaren is in een aantal regio's in Nederland een snelgroeiende vraag naar transportcapaciteit ontstaan. Enerzijds door de productie van elektriciteit en anderzijds door de toename in het verbruik. Om producenten van elektriciteit op het elektriciteitsnet aan te sluiten, moeten we het net uitbreiden of verzwaren.

Heeft de congestie gevolgen voor kleinverbruikaansluitingen?

Het capaciteitsprobleem heeft vooralsnog geen gevolgen voor (kleinverbruik)consumenten.
Nieuwe aanvragen van (kleinverbruik)aansluitingen van ≤ 3x80 ampère met transportcapaciteit voor teruglevering kunnen gerealiseerd worden; het aansluiten en transport van teruglevering is mogelijk. Met de komst van steeds meer zonnepanelen wordt het wel steeds drukker op ons net, waardoor soms spanningsproblemen kunnen ontstaan en teruglevering niet altijd mogelijk is.

Wat is congestiemanagement?

Congestiemanagement is vergelijkbaar met spitsmijden. Want door congestiemanagement verdelen we op momenten dat de vraag naar transport van elektriciteit hoger is dan wat het elektriciteitsnet aankan, de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet. Dit doet Stedin door aan grootverbruikers en grote producenten van elektriciteit te vragen om tijdelijk minder elektriciteit aan het net te leveren of juist meer elektriciteit af te nemen. De ruimte die daarmee op het net ontstaat, kan Stedin verdelen onder de klanten op de wachtlijst. Door met elkaar efficiënt gebruik te maken van de beschikbare ruimte van het elektriciteitsnet kunnen meer klanten capaciteit krijgen, totdat de netversterking eind 2025 gereed is. Stedin roept bedrijven in het genoemde congestiegebied op om contact op te nemen als er bereidheid is om tegen vergoeding tijdelijk minder terug te leveren.

Kan ik meedoen aan congestiemanagement als dit mogelijk blijkt?

Laat het ons weten als u overcapaciteit heeft die u (via vraag- en aanbodsturing) ter beschikking wilt stellen.

Waarom duurt het aanpassen van een station zo lang?

Het aanpassen van elektriciteitsnetten en verdeelstations neemt veel tijd in beslag. Dit vraagt immers om zorgvuldige voorbereiding en het doorlopen van verschillende vergunningsprocedures. We hebben daarbij als sector te maken met een groot tekort aan technici om al het werk uit te voeren en moeten dus ook keuzes maken. Daarnaast is er door de energietransitie een zeer grote belangstelling voor bijvoorbeeld transformatoren, waardoor we ook voorzien dat de levering van dit soort componenten langer gaan duren.