Congestie voor teruglevering en afname
Nootdorp en Ypenburg-Oost 

In een groot deel van Nootdorp en in Ypenburg-Oost is de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet bereikt voor zowel het terugleveren van elektriciteit als het stroomverbruik (afname). Stedin kondigde voor dit gebied op 1 maart 2024 congestie aan voor teruglevering en op 1 juli 2025 congestie voor afname. Op 3 september 2024 zijn de onderzoeksresultaten voor teruglevering gepubliceerd. Voor afname zijn wij gestart met het congestiemanagementonderzoek.

Sinds 2023 zijn in Nootdorp en in Ypenburg-Oost in hoog tempo grootschalige zonnedaken gerealiseerd. De momenten waarop de zonnepanelen duurzame energie terugleveren, vallen samen met de momenten waarop grootverbruikklanten de opgewekte stroom van warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) terugleveren. De gelijktijdige teruglevering zorgt ervoor dat de maximale capaciteit van het elektriciteitsstation voor dit gebied is bereikt. 
Tegelijkertijd groeit de vraag naar elektriciteit fors, onder meer door de toename in het gebruik van warmtepompen door huishoudens en kleinzakelijke bedrijven. De versnelde elektrificatie zorgt ervoor dat de vraag naar stroom sneller toeneemt dan dat de netuitbreiding gereed is waardoor de grens van het net bereikt is. 

Onderzoek naar congestiemanagement
voor afname elektriciteit

Wij onderzoeken de komende periode de mogelijkheid om afspraken met partijen te maken om tegen een vergoeding hun verbruik aan te passen. Dit kan door, tegen een vergoeding, tijdelijk minder elektriciteit aan het net te leveren of juist meer elektriciteit af te nemen. Dit noemen we congestiemanagement. Door dit soort afspraken te maken, ontstaat er mogelijk nieuwe ruimte op het net. Wij verwachten uiterlijk over twaalf maanden de resultaten van dit onderzoek voor afname bekend te maken. 

Uitkomsten congestiemanagementonderzoek
voor teruglevering

Uit het onderzoek blijkt dat in deze regio in potentie veel flexibel vermogen beschikbaar is. Daarmee kunnen we, mits we met lokale bedrijven tot contracten komen, langer de stabiliteit van de stroomvoorziening tijdens piekmomenten garanderen. Het potentiële aanbod van flexibel vermogen levert helaas geen ruimte om klanten op de wachtlijst transportvermogen te bieden. Bedrijven op de wachtlijst, blijven op de wachtlijst. Ook nieuwe of extra aanvragen plaatsen wij op de wachtlijst.

Bekijk het onderzoeksrapport

Volgende fase congestiemanagement voor teruglevering

Flexibel vermogen van grootverbruikklanten is nodig om richting 2027 de leveringszekerheid van elektriciteit te kunnen borgen. In het geval er onvoldoende flexibel vermogen beschikbaar is, gaan we over op de volgende fase in congestiemanagement. Daarin worden bedrijven, die voldoen aan bepaalde criteria, verplicht om deel te nemen aan congestiemanagement. Dit is de fase ‘verplicht bod’ en is onderdeel van marktgebaseerd congestiemanagement. De klant bepaalt tegen welk bod hij minder elektriciteit wil verbruiken. Stedin beoordeelt de bieding en als deze positief is komen we tot een contract. Daarin leggen we vast hoeveel flexibel vermogen de klant aanbiedt en tegen welke voorwaarden. Als dit niet tot voldoende resultaat leidt, dan ziet Stedin zich genoodzaakt om zelf de marktconforme prijs te bepalen en deze op te leggen aan enkele gebruikers: niet-marktgebaseerd congestiemanagement.

Flexibel regelvermogen gezocht

Naast netuitbreidingen zijn flexibele oplossingen een belangrijke en noodzakelijke schakel in de energietransitie. Wij roepen partijen in het gebied op om, tegen een vergoeding, flexibiliteit aan te bieden voor congestiemanagement om het net op piekmomenten te ontlasten. We zijn op zoek naar flexibel vermogen op momenten dat er veel duurzame energie wordt opgewekt. Denk bijvoorbeeld aan het, op verzoek van Stedin, tijdelijk afschakelen van uw elektriciteitsproductie-installatie zoals een zonnedak. Of het gespreid over de dag terugleveren van elektriciteit vanuit een warmtekrachtkoppeling (WKK). Bent u ondernemer met deze mogelijkheid dan komen we graag met u in gesprek hierover.

Meer informatie en aanmelden flexibel vermogen

Uitbreiding van het elektriciteitsnet 

De uiteindelijke oplossing voor meer netcapaciteit voor teruglevering is een deel van de aangesloten grootverbruikklanten in het buitengebied Nootdorp overzetten naar een station dat nog vermogen beschikbaar heeft. Daarvoor is het nodig dat er extra elektriciteitsstations worden geplaatst in het buitengebied van Nootdorp en we bijna 1 kilometer kabel leggen tussen het buitengebied en het station met nog vermogen. De werkzaamheden hiervoor zijn naar verwachting in 2027 gereed. 

Om meer ruimte op het net voor afname te realiseren, plaatsen wij een derde transformator op het elektriciteitsstation en verzwaren wij de kabels van twee bestaande transformatoren. Voor de nieuw te plaatsen transformator leggen wij vervolgens een nieuwe kabelverbinding aan. De werkzaamheden zijn naar verwachting in 2032 afgerond. 

Aanwezige en benodigde transportcapaciteit

De huidige aanwezige transportcapaciteit van het elektriciteitsstation in dit gebied is 18MW voor teruglevering en voor afname. De verwachte benodigde transportcapaciteit is voor teruglevering 26MW en voor afname 31MW

Gebied met congestie voor afname

Kaart die de afnamecongestie toont in Nootdorp en Ypenburg-Oost

Bekijk de postcodes van dit congestiegebied*

Gebied met congestie voor teruglevering

Detailkaart teruglevering Nootdorp en Ypenburg-Oost

Bekijk de postcodes van dit congestiegebied* 

* Dit overzicht is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Onze netten volgen echter niet in alle gevallen de postcodegebieden. Daarom kunt u aan dit overzicht geen rechten ontlenen. 

Wat betekent de congestie voor u?

Bent u al klant met een grootverbruikaansluiting >3x80A?

Geen overschrijding gecontracteerd transportvermogen

Als u nu elektriciteit afneemt van en/of teruglevert aan ons net, hebben wij afspraken met u gemaakt over de omvang hiervan. Het is essentieel dat u deze waarde(s), het gecontracteerde transportvermogen voor afname (GTV-E) en/of het gecontracteerd vermogen voor teruglevering (GTV-T), niet overschrijdt. Omdat er geen extra transportcapaciteit beschikbaar is, kan overschrijding onder meer grote schade aan ons elektriciteitsnet veroorzaken. Dit kan impact hebben op andere klanten die op ons net zijn aangesloten. U kunt hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Vanwege de gevolgen voor het elektriciteitsnet handhaven wij strikt.

Let op: uw GTV-E wordt bij een overschrijding daarvan niet aangepast.

Voor inzicht in uw afname-/terugleverwaardes kunt u uw meetbedrijf consulteren. Een erkend installateur kan u adviseren welke maatregelen mogelijk zijn om uw gecontracteerd(e) vermogen(s) niet te overschrijden.

 

Op wachtlijst voor groei binnen uw aansluitcapaciteit

Totdat verzwaring van het net is gerealiseerd, plaatsen wij klantaanvragen voor groei binnen de aansluitcapaciteit op een wachtlijst.

Wilt u groeien binnen uw aansluitcapaciteit voor terugleveren, neem dan contact op met kdo@stedin.net. Wilt u groeien binnen uw aansluitcapaciteit voor afname, neem dan contact op met klantenservice@stedin.net

Heeft u vóór 1 maart 2024 voor teruglevering of voor 1 juli 2025 voor afname een aanvraag ingediend voor een nieuwe aansluiting of een verzwaring?

Offerte ontvangen 

Als u een offerte heeft ontvangen, is het belangrijk dat u deze binnen de geldigheidstermijn accepteert. Wij realiseren vervolgens de aansluiting, waarna u beschikt over het gevraagde vermogen. Deze vooraankondiging van congestie heeft voor u geen gevolgen.

Geen offerte ontvangen

Dan past uw aanvraag niet meer op ons net. U ontvangt van ons een aangepaste offerte. Na akkoord plaatsen wij u voor het gewenste vermogen op de wachtlijst.