Energie-
opslagsystemen

Energieopslagsystemen zoals batterijen kunnen helpen flexibiliteit in het elektriciteitsnet te leveren. Door de overstap naar duurzame energie via opwek uit zon- en wind is er een grotere behoefte aan flexibiliteit in het elektriciteitsnet. Deze nieuwe energie is namelijk dynamisch: met pieken en dalen.

Door op gewenste momenten op te laden of te ontladen kunnen energieopslagsystemen (batterijen) helpen om die gewenste flexibiliteit te leveren. We maken hierover afspraken met aanbieders van batterijen.

Batterijen:
oplossingen door slimme inzet

Zonder aanvullende afspraken moeten wij ruimte bieden op het net, zodat een batterij op elke moment volledig kan laden en ontladen. Daardoor kan, met het aansluiten van een batterij, een knelpunt ontstaan op het elektriciteitsnet. Bijvoorbeeld wanneer de batterij gaat ontladen als er ook maximale invoeding is van opwek uit zon en wind. Het aansluiten van een batterij kan dan leiden tot congestie.

Tegelijk is het op drukke momenten soms juist nodig om extra elektriciteit in te voeden of af te nemen. Hiervoor kunnen we slimme batterijen binnen enkele minuten inzetten. Zo leveren ze juist een belangrijke bijdrage aan het oplossen en voorkomen van netcongestie.

Aanvullende afspraken

Om te zorgen dat het aansluiten van batterijen niet tot knelpunten maar juist tot oplossingen leidt, maken we aanvullende afspraken met aanbieders van batterijen. Dit zijn afspraken over tijdelijke beperkingen van de transportcapaciteit, zoals het maximum aantal momenten, de duur en de hoogte van de capaciteitsbeperking of -inzet. De afspraken leggen we vast in een capaciteitssturingscontract (CSC).

Hoe werkt het?

De batterij helpt de druk op het lokale elektriciteitsnet effectief te verminderen doordat deze zich oplaadt met duurzame energie uit zon en wind als het net vol zit. En ontlaadt – stroom teruglevert –als de vraag naar stroom groot is. Zodra we een knelpunt verwachten melden wij dit bij de batterij-aanbieder, waarop deze de batterij beschikbaar stelt. Op die manier is de batterij helpend en niet verstorend voor het net.

Wij betalen een vergoeding

Voor de geleverde flexibiliteitsdiensten ontvangt de batterij-aanbieder een eerlijke, kostengeoriënteerde vergoeding van Stedin, die is opgebouwd uit een prijs voor de geleverde diensten en korting op de transportkosten.

Batterij-aansluiting aanvragen in 6 stappen

  1. Volg de stappen op mijnaansluiting.nl

    Elektriciteitsopslag zoals een batterij met een vermogen van 0,8 kW en groter, moet gemeld worden bij de netbeheerder. Voor opslageenheden > 1 MW moet – uiterlijk 3 maanden voor de inbedrijfstelling - een ESMD formulier (Electricity Storage Module Document) aangeleverd worden bij Stedin. Dit is om te toetsen of aan alle voorwaarden voor het koppelen aan het openbare net is voldaan.

  2. We bespreken samen met u wat de mogelijkheden zijn.

  3. Voor de realisatie van nieuwe aansluitingen of verzwaring van bestaande aansluitingen krijgt u van ons een offerte. Dit wordt mogelijk voorafgegaan door een tracéstudie. 

    Parallel aan dit traject gaan we met u in gesprek over aanvullende voorwaarden die we vastleggen in een capaciteitssturingscontract.

  4. Niet alle productie-installaties zijn geschikt om op afstand aangestuurd te worden. Soms zijn hier technische aanpassingen voor nodig. Die zorgen ervoor dat op basis van doorgegeven vermogensgrenzen per tijdstip de energieproductie beperkt kan worden.

  5. Stedin zet indien nodig de batterij in om capaciteitsknelpunten te verminderen. We nemen volgens vaste werkafspraken contact op als er vermogen afgeregeld moet worden.

  6. U ontvangt een vergoeding voor de geleverde dienst volgens de hierover gemaakte afspraken.

Overige voorwaarden
aansluiten batterijen

  • We sluiten vanuit Stedin batterijen alleen aan onder aanvullende voorwaarden. Dat doen we om te garanderen dat batterijen gedurende de looptijd geen aanleiding zijn tot het verzwaren van het net.
  • Deze voorwaarden leggen we vast in een capaciteitssturingscontract met een looptijd van 10 jaar.
  • In veel gevallen willen we een maximale beperking van de transportcapaciteit afspreken, tegen een vaststaande vergoedingsstructuur. Dit maximum is afhankelijk van het desbetreffende station en kan ook (veel) hoger uitvallen als de beschikbare ruimte op het net op deze locatie beperkt is.
  • Pas na het sluiten van de overeenkomst op aanvullende voorwaarden, versturen wij de offerte tot aansluiting of (bij verhoging bestaande transportvermogen) de nieuwe transportovereenkomst.

Heeft u vragen over het
aansluiten van batterijen?

Neem dan contact met ons op.

Kan ik in een congestiegebied extra vermogen krijgen om een batterij aan te sluiten? Dit vermogen kan ik daarna aan Stedin aanbieden voor congestiediensten.
Batterijen of een andere vorm van energieopslag krijgen geen voorrang als er in een congestiegebied een wachtlijst is voor het toekennen van (extra) transportvermogen. Als u wilt groeien boven uw technische aansluitcapaciteit, vraag dan een verzwaring aan via www.mijnaansluiting.nl. Omdat er in een congestiegebied geen of onvoldoende capaciteit beschikbaar is wordt u dan, als u dit wilt, op een wachtlijst geplaatst voor het gevraagde extra transportvermogen. We mogen in congestiegebieden nu nog geen voorrang geven op de wachtlijst.
Als ik een capaciteitssturingscontract afsluit voor mijn energieopslagsysteem, heeft Stedin dan altijd controle over mijn transportcapaciteit?
In een capaciteitssturingscontract (CSC) worden vooraf een aantal zaken vastgelegd, waaronder het maximum aantal momenten, de duur en de hoogte van de capaciteitsbeperking of -inzet. Hierdoor weet u als aangeslotene goed waar u aan toe bent en wat u kunt verwachten.
 
Als ik een capaciteitssturingscontract afsluit voor mijn energieopslagsysteem, wordt mijn standaard transportcapaciteit dan ook verminderd?
Nee, de basistransportcapaciteit wordt vastgelegd in de standaard Aansluit- en TransportOvereenkomst (ATO). In het capaciteitssturingscontract - dat gekoppeld is aan de ATO - worden afspraken vastgelegd over tijdelijke beperkingen of inzet van deze transportcapaciteit.
Is een capaciteitsbeperking of -inzet altijd ad-hoc of ook voorspelbaar?
Afhankelijk van het type opslag en de bedrijfsvoering, zijn verschillende capaciteitsbeperkingen denkbaar. Soms kan dat op een vast moment in de dag zijn (bijvoorbeeld altijd tussen 16.00 en 17.00 uur) en soms is het afhankelijk van het seizoen. Maar het kan ook voorkomen dat er 'day-ahead' een capaciteitsbeperking wordt gevraagd. Hier maken we vooraf met elkaar afspraken over.
Is een capaciteitsbeperking of -inzet altijd op mijn volledige gecontracteerde transportvermogen?
In een capaciteitssturingscontract worden vooraf een aantal zaken vastgelegd waardoor u als aangeslotene weet waar u aan toe bent. Onder andere het maximum aantal momenten, de duur en de hoogte van de beperking kunnen in een contract worden vastgelegd.
In het gebied waar ik een aansluiting wil is geen congestie. Waarom word ik alsnog verplicht om een capaciteitssturingscontract af te sluiten voor mijn energieopslagsysteem?
We verwachten dat in de nabije toekomst in meer gebieden transportschaarste optreedt. We willen hierop voorbereid zijn door vooraf afspraken te maken zodat partijen weten waar ze aan toe zijn en het net maximaal benut kan worden, ook als de drukte op het net toeneemt.
Kan Stedin de transportcapaciteit van mijn energieopslagsysteem ook beperken of inzetten als er geen sprake is van congestie in mijn gebied? En waarom zou Stedin dat dan willen doen?
Ja dat kan, maar dat gaat altijd in overleg en binnen het raamwerk dat in een CSC is overeengekomen. Met capaciteitsbeperkingen willen we een bijdrage leveren aan het optimaal benutten van het net en waar mogelijk voorkomen dat transportschaarste uitmondt in congestie.