Stedin helpt statushouders aan monteursbaan

Rotterdam, 14 mei 2018

Rotterdam, 14 mei 2018 - Netbeheerder Stedin gaat tien statushouders – vluchtelingen die in Nederland asiel hebben aangevraagd en een verblijfsvergunning hebben – opleiden tot monteur. Vandaag start een groep van tien personen met de vooropleiding. Vanaf september stromen zij in bij de ‘reguliere’ opleiding tot monteur.

Als gevolg van de energietransitie  ziet Stedin de komende jaren de vraag naar technisch personeel toenemen. “Dus we moeten creatief zijn in het aanboren van talent”, aldus Marlies Knijnenberg, directeur HR van Stedin. “Mensen die in hun land van herkomst opgeleid zijn als monteur en de Nederlandse taal willen leren zijn voor dit programma van harte welkom. We kunnen kwaliteit en gedrevenheid goed gebruiken. We zien een groep gemotiveerde mensen die wat van hun leven in Nederland willen maken. Alleen hebben zij wat extra ondersteuning nodig om uit de startblokken te komen. Met dit programma geven wij ze dat zetje.”

De studenten doorlopen eerst een introductieperiode van drie maanden om hun taalvaardigheden te trainen en te wennen aan de werkcultuur. Vanaf september starten ze met de opleiding van twee à drie jaar tot monteur laag- en middenspanning (niveau 3) bij de Stedin Bedrijfsschool, in samenwerking met het Techniek College Rotterdam (Zadkine). Stedin werkt in dit kader ook samen met het UAF (Stichting voor vluchteling-studenten) en de gemeente Rotterdam. 

Onderdeel van duurzame bedrijfsvoering

Stedin hecht grote waarde aan duurzame bedrijfsvoering, ook op sociaal-maatschappelijk gebied. Dit betekent dat Stedin zich inzet om ook minder voor de hand liggend talent aan te trekken. Eerder lanceerde Stedin initiatieven om werkzoekenden met een technische achtergrond via de bedrijfsschool op te leiden tot monteur. Daarnaast zet Stedin zich ook in om mensen met een beperking aan een baan te helpen, in lijn met de Participatiewet.

Over Stedin

Samen werk maken van een leefwereld vol nieuwe energie. Daar werkt Stedin elke dag aan. Zodat onze ruim twee miljoen klanten kunnen wonen, werken en leven in de meest stedelijke en industriële regio van Nederland: de provincie Utrecht en het grootste deel van Zuid-Holland. Want juist in ons verzorgingsgebied is de energie-infrastructuur complex en de afhankelijkheid van energie groot. Met zo’n 3000 medewerkers werken we aan een duurzaam energiesysteem waarin steeds meer lokaal wordt opgewekt. Een systeem dat ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar is. En dat we kunnen doorgeven van generatie op generatie.