Update netcapaciteit

April

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Stedin. Deze update is voor klanten met een grootverbruik aansluiting en voor gemeenten, provincies en stakeholders in ons verzorgingsgebied met o.a. Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland en de Rotterdamse haven.

  

Wilt u automatisch op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor deze maandelijkse update.

Aanmelden voor maandelijkse update netcapaciteit

In deze update...

  • Nieuwe energie in uw regio door onze netuitbreidingen
  • Onderzoeksuitkomsten congestiemanagement
    • Gelderland-Betuwe, Utrecht en Zuid-Holland: West Betuwe-Noordwest,  Vijfheerenlanden en Alblasserwaard-Oost
    • Utrecht: Woerden
    • Zuid-Holland: Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp en Waddinxveen
  • Congestiemanagement verder toegelicht
  • Per 1 mei niet-marktgebaseerd congestiemanagement voor enkele klanten in Noordring

nieuwe energie in uw regio door onze netuitbreidingen

In 2024 bouwen we bijna 400 megawatt aan nieuw vermogen, dat is genoeg elektriciteit om twee keer de stad Utrecht van stroom te voorzien. Daarnaast leggen we 700 kilometer aan nieuwe kabels in de grond en plaatsen we zo’n 400 transformatorhuisjes. In totaal investeren we dit jaar 924 miljoen euro in de uitbreiding van ons net.

Nieuwsgierig naar de projecten die wij dit jaar uitvoeren? Bekijk op onze website een selectie van de projecten waar we in 2024 aan werken in de regio’s Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland & onze overige gebieden.

Onderzoeksuitkomsten Congestiemanagement

GELDERLAND-BETUWE, UTRECHT EN ZUID-HOLLAND: WEST BETUWE-NOORDWEST, VIJFHEERENLANDEN, ALBLASSERWAARD-OOST

Het alsmaar groeiende stroomverbruik van bestaande woningen en bedrijven in Nederland zorgt ook dat in Alblasserwaard-Oost, Vijfheerenlanden en West Betuwe-Noordwest het net vol is. In deze regio verwacht Stedin een verdriedubbeling van het elektriciteitsverbruik. In oktober 2023 kondigde Stedin daarom congestie aan voor afname en startte een onderzoek naar congestiemanagement. Op 4 april heeft Stedin de onderzoeksuitkomsten gedeeld.

Gedurende dit onderzoek toonden meerdere grote klanten zich bereid met elkaar een forse hoeveelheid flexibel vermogen aan te bieden. Door dit flexibel vermogen te gebruiken op piekmomenten kan de netbeheerder langer de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening naar alle klanten in de regio borgen. Er is helaas niet voldoende aanbod van flexibel vermogen door grote klanten om de (nieuwe) klanten op de wachtlijst transportcapaciteit te bieden. Stedin doet nog verder onderzoek of enkele technische oplossingen ook ruime op het net realiseren en verwacht hierover aankomende zomer de conclusie te delen.

Stedin roept meer bedrijven op die tegen een vergoeding hun stroomverbruik willen terugbrengen op bepaalde momenten. De stroomzekerheid richting de geplande netuitbreiding in 2031 is hiervan afhankelijk. Bij onvoldoende aanbod van flexibel vermogen, is vanaf 2025 een meer verplichtend karakter om mee te doen aan congestiemanagement niet uit te sluiten.

Lees meer over de uitkomsten van de onderzoeken naar congestiemanagement op onze website:
Alblasserwaard-Oost, Vijfheerenlanden en West Betuwe-Noordwest

UTRECHT: WOERDEN

Stedin roept ondernemers in Woerden op om op piekmomenten minder stroom te verbruiken. Uit het onderzoek naar congestiemanagement dat Stedin op 4 april heeft gepubliceerd blijkt dat de komende jaren sprake blijft van krapte op het elektriciteitsnet in de stad Woerden. Het net zit vol door onder andere toenemend stroomverbruik door huishoudens en klein zakelijke bedrijven. Dit was ook de aanleiding voor de congestieaankondiging in juni 2023.

Gedurende het onderzoek zijn alle 56 grootverbruikers in dit gebied benaderd met de oproep voor flexibel vermogen. Helaas heeft deze oproep niet geleid tot voldoende flexibel vermogen om ruimte te bieden aan klanten op de wachtlijst. Zij blijven op de wachtlijst staan totdat de netverzwaring in 2029 gereed is.

Stedin roept meer bedrijven op om tegen een vergoeding hun stroomverbruik terug te brengen op bepaalde momenten. De stroomzekerheid richting 2029 naar alle klanten in de regio is hiervan afhankelijk. Bij onvoldoende aanbod van flexibel vermogen, is in 2027 een meer verplichtend karakter om mee te doen aan congestiemanagement niet uit te sluiten.

Lees meer over de uitkomsten van de onderzoeken naar congestiemanagement op onze website:
Woerden

ZUID-HOLLAND: LANSINGERLAND, PIJNACKER-NOOTDORP EN WADDINXVEEN

Stedin roept glastuinbouwondernemers in Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp en Waddinxveen op de handen ineen te slaan en met elkaar minder energie terug te leveren op momenten van onderhoudswerkzaamheden aan het stroomnet en in geval van stroomstoringen. Dit is hard nodig voor de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening naar alle klanten in de regio. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken naar congestiemanagement die Stedin op 4 april heeft gepubliceerd voor de aangekondigde congestiegebieden in gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp en Waddinxveen. De (nieuwe) klanten op de wachtlijst kunnen we helaas geen transportvermogen bieden.

Aanleiding van de congestieaankondigingen in juni en september vorig jaar voor deze gemeenten is de combinatie van gasgestookte WKK’s (warmtekrachtkoppelingen) en zonnepanelen die tegelijkertijd veel opgewekte stroom terugleveren. Daardoor ontstaan grote terugleverpieken die het elektriciteitsnet nu niet aan kan.

Gesprekken over het verminderen van de terugleverpieken tussen de netbeheerder en de ondernemers verlopen goed, maar dat moet nog wel tot contracten leiden. Zonder voldoende afspraken met de ondernemers over tijdelijk minder terugleveren, zullen bedrijven verplicht moeten meewerken aan het beperken van terugleverpieken in het net.

Lees meer over de uitkomsten van de onderzoeken naar congestiemanagement op onze website:

Congestiemanagement verder toegelicht

De oplossing voor meer ruimte op het elektriciteitsnet is het verzwaren van het net. Stedin en andere netbeheerders breiden de netten de komende jaren daarom fors uit. Tegelijkertijd onderzoeken we oplossingen voor de kortere termijn, om extra capaciteit beschikbaar te stellen. Stedin is verplicht om congestiemanagementonderzoek uit te voeren bij schaarste op het net.

Gedurende dit onderzoek kijken we of er in een congestiegebied mogelijkheden zijn om congestiemanagement toe te passen. Als resultaat publiceren we een eindrapport met de mogelijkheden en wordt congestiemanagement verder ingericht, afhankelijk van de gevonden oplossing.

Congestiemanagement bestaat uit verschillende fasen (zie afbeelding): hoe meer de grens van de netcapaciteit wordt bereikt, hoe ingrijpender de maatregelen zijn die netbeheerders moeten nemen. In fase 1 (tijdens het congestieonderzoek) wordt de klant al gevraagd om deel te nemen aan congestiemanagement. Hierbij gaat het om vrijwillige deelname. Zowel de omvang van het flexibel vermogen als de prijs bepaalt de klant zelf. Als een vrijwillige oproep voor deelname aan congestiemanagement niet tot voldoende flexibel vermogen leidt, moeten we in sommige gevallen overgaan op de volgende fase die meer verplichtend is.

WACHTLIJSTEN IN CONGESTIEGEBIEDEN

Klanten met een grootverbruikaansluiting in een congestiegebied komen voor (extra) vermogen op een wachtlijst. Zodra er capaciteit beschikbaar is, wordt deze op volgorde van de wachtlijst toegewezen. In ons overzicht op onze website ziet u het aantal klanten én het totaal vermogen (in MW) dat per station op de wachtlijst staat. 

In fase 2a bepaalt de klant tegen welk bod zij minder elektriciteit terug wil leveren of juist wil afnemen (afhankelijk van de situatie). Stedin beoordeelt de bieding en als deze positief is komen we tot een contract. Daarin leggen we vast hoeveel flexibel vermogen de klant aanbiedt en tegen welke voorwaarden. In fase 2b heeft de klant geen invloed meer op de prijs: de klant wordt verplicht het vermogen flexibel aan te bieden tegen een wettelijke vergoeding. We noemen dit ook wel niet-marktgebaseerd congestiemanagement. In de Netcode elektriciteit van 25 november 2022 staat dat netbeheerders verplichte deelname mogen toepassen. In aanvulling daarop is in november 2023 een wijzigingsvoorstel voor de ‘Netcode elektriciteit’ ingediend bij de ACM waarin de stappen – genoemd in fase 2a – verder worden toegelicht.

In het overzicht van Netbeheer Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van de fasen van congestiemanagement.

Per 1 mei niet-marktgebaseerd congestiemanagement voor enkele klanten in Noordring

Per 1 mei 2024 gaan enkele klanten op Tholen en Schouwen-Duiveland (de Noordring) over naar de fase van niet-marktgebaseerd congestiemanagement. Dat betekent dat zij een wettelijke vergoeding krijgen voor het flexibele vermogen dat zij op verzoek van de netbeheerder moeten aanbieden. Het gaat om klanten die terugleveren aan het net en beschikken over een transportcapaciteit van 8 megawatt of hoger. Stedin voert deze volgende stap in congestiemanagement uit omdat in de vorige fase geen of onvoldoende contractuele overeenstemming is bereikt met deze klanten. Deze maatregel geldt voor specifieke klanten om de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening voor alle klanten op de Noordring te borgen.

 

Meer informatie over de Noordring leest u hier.

Hier staat ook informatie over congestiemanagement.