Update netcapaciteit

Juli

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Stedin. Deze update is voor klanten met een grootverbruik aansluiting en voor gemeenten, provincies en stakeholders in ons verzorgingsgebied met o.a. Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland en de Rotterdamse haven.

  

Wilt u automatisch op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor deze maandelijkse update.


Aanmelden voor maandelijkse update netcapaciteit

In deze update...

  • Voorwoord David Peters: “Steeds meer slimme oplossingen worden praktijk”
  • Nieuwe aankondiging van congestie voor teruglevering in de staart van Zuid-Beveland
  • Nieuwe aankondiging van congestie voor teruglevering in Walcheren Noord
  • Nieuwe aankondigingen van congestie van zes Stedin-stations in Utrecht
  • Voortgang maatregelen Utrecht, Flevoland en Gelderland
  • Uitkomst onderzoek naar congestiemanagement in Den Haag
  • Wachtlijst in congestiegebieden
  • Nieuwe energie in uw regio door netuitbreidingen
  • Uit het nieuws
  • Agenda

Voorwoord David Peters: "Steeds meer slimme oplossingen worden praktijk"

Het stroomnet in Nederland is vol. We verbruiken steeds meer elektriciteit en wekken ook steeds meer op met bijvoorbeeld zonnepanelen. Dit leidt tot een zwaardere belasting van het elektriciteitsnet. Dat zien we ook in ons werkgebied. In deze nieuwsbrief kondigen we nieuwe congestiegebieden aan. Zo is in de staart van Zuid-Beveland en in Walcheren Noord tijdelijk geen ruimte meer voor nieuwe opwekinitiatieven om opgewekte stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. De structurele oplossing hiervoor is het net uitbreiden. We werken met allerlei partijen samen om het stroomnet te vergroten, maar feit is dat dit een enorme klus is dat jaren duurt. Door nu ook allemaal - industrie, bedrijven en huishoudens - slimmer met elektriciteit om te gaan, verdelen we de ruimte op het net beter. Dit heeft altijd een gunstig effect op de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet in de regio. In de ideale situatie kunnen we ook klanten op de wachtlijst transportcapaciteit bieden, zoals in Zeeland.

10 juni kondigden TenneT en Stedin aan dat technische ingrepen en de inzet van flexibel vermogen, zoals batterijen, ruimte creëert op een groot deel van het Zeeuwse elektriciteitsnet. Dit betekent voor het merendeel van de partijen op de wachtlijst dat ze toch meer elektriciteit kunnen gaan afnemen. Een boodschap met perspectief voor geplande ontwikkelingen van de Zeeuwse provincie, gemeenten en bedrijven. Mijn hoop is dat dit ook gaat gelden voor de gemeente en bedrijven in het congestiegebied Den Haag. Door met ons afspraken te maken over de inzet van flexibel vermogen kunnen we langer de betrouwbaarheid van het net in de regio borgen en mogelijk ook Haagse bedrijven op de wachtlijst transportcapaciteit bieden.

Steeds meer slimme oplossingen worden praktijk. Vorige maand is in het Zeeuwse Tholen de eerste Energy hub gestart. Binnen deze e-hub combineren de deelnemende bedrijven opwek, opslag en slim gebruik van het elektriciteitsnet om de pieken in vraag en aanbod op te vangen. Voor mij een bewijs dat het kan; met wilskracht en goede afspraken komen we tot oplossingen.

Een vol stroomnet kan geplande ontwikkelingen op wonen en mobiliteit in de weg staan. Met name in de provincie Utrecht is de situatie nijpend en moeten we samen ingrijpen. Sinds 25 april ligt er een uitgewerkt maatregelenpakket met een groot potentieel voor het ruimtetekort op het stroomnet in Utrecht tot 2029. We zetten stappen. Maar ik wil ook hier graag benadrukken dat de situatie om snelheid vraagt. Om het volle potentieel van de maatregelen te benutten, is nu actie nodig. Niet alleen van ons, ook van verschillende ministeries, van gemeenten, van woningbouwcorporaties en van particuliere grondeigenaren. Verderop in de nieuwsbrief leest u hoe we vorderingen maken met de maatregelen.

De structurele oplossing voor het volle stroomnet is het elektriciteitsnet fors uitbreiden. De opgave is te groot en urgent om te blijven doen wat we altijd deden. Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland en Techniek Nederland slaan daarom de handen ineen om de uitvoering te versnellen. Deze drie partijen ondertekenden 11 juni het Uitvoeringsakkoord voor de verzwaring van laag- en middenspanningsnetten. Het akkoord bevat afspraken tussen installatiebedrijven, aannemers en regionale netbeheerders. De afspraken gaan bijvoorbeeld over snel en effectief samen werk uitvoeren en leren van goede praktijkvoorbeelden.

De zomerperiode breekt aan, waarin we allemaal nieuwe energie kunnen opdoen. Natuurlijk blijven medewerkers van Stedin ook in de zomer gewoon doorwerken aan het nieuwe energiesysteem. In september ontvangt u een nieuwe Update netcapaciteit van ons met nieuwe ontwikkelingen en voorbeelden uit de praktijk. Rest mij u een mooie zomer toe te wensen.

David Peters,
CTO Stedin Groep

Nieuwe aankondiging van congestie voor teruglevering in de staart van Zuid-Beveland (Zeeland)

Rondom hoofdverdeelstation Rilland zijn veel aanvragen voor wind- en zonneparken ingediend. Door deze hoeveelheid aanvragen is de maximale capaciteit voor het terugleveren van elektriciteit bereikt in de staart van Zuid-Beveland (gemeente Reimerswaal). Stedin deed daarom op 2 juli 2024 een vooraankondiging voor congestie voor teruglevering van stroom aan het elektriciteitsnet voor dit gebied en start een onderzoek naar congestiemanagement. Deze aankondiging betekent dat Stedin grootverbruikklanten met aanvragen om (extra) elektriciteit terug te leveren vanaf 2 juli op een wachtlijst plaatst, tot in ieder geval de uitkomst van het congestiemanagementonderzoek. Wij verwachten eind van dit jaar de onderzoeksuitkomsten te delen.

In ons onderzoek naar congestiemanagement gaan we na of we met klanten in de regio afspraken kunnen maken om tegen een vergoeding hun teruglevering aan te passen. Hierdoor komt mogelijk extra transportcapaciteit op het net beschikbaar voor klanten op de wachtlijst. Tot aan de netuitbreiding in 2030 is er minimaal 75 MW flexibel vermogen nodig. Stedin roept daarom organisaties en bedrijven in het gebied op om, tegen een vergoeding, flexibiliteit aan te bieden via onze website.

De structurele oplossing is het bouwen van meer netcapaciteit. Eind dit jaar wordt bekend of een uitbreiding binnen het bestaande station voldoet of dat een nieuw hoogspanningsstation, in samenwerking met landelijke netbeheerder TenneT, gebouwd moet worden. Meer informatie over dit congestiegebied leest u op stedin.net/Zuid-Beveland.

Nieuwe aankondiging van congestie voor teruglevering in Walcheren Noord (Zeeland)

Op Walcheren Noord zijn de laatste jaren in hoog tempo zon-op-dak projecten gerealiseerd. Deze toename is vooral zichtbaar bij klein zakelijke bedrijven en woningen met een aansluiting tot en met 3x80 ampère. Door deze snelle groei is de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet voor terugleveren in Walcheren Noord (gemeenten Veere en Middelburg) bereikt. Stedin kondigde daarom op 2 juli 2024 congestie aan voor Walcheren Noord bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en start een onderzoek naar congestiemanagement. Deze aankondiging betekent dat Stedin grootverbruik klanten (groter dan 3 x 80 ampère) met aanvragen om (extra) elektriciteit terug te leveren vanaf 2 juli op een wachtlijst plaatst, tot in ieder geval de uitkomst van het congestiemanagementonderzoek. Wij verwachten eind van dit jaar de onderzoeksuitkomsten te delen.

In ons onderzoek naar congestiemanagement gaan we na of we met klanten in de regio afspraken kunnen maken om tegen een vergoeding hun teruglevering aan te passen. Zo kunnen we de verwachte groei van teruglevering door huishoudens en kleine bedrijven opvangen. Als er meer vermogen beschikbaar is, biedt dit mogelijk ruimte voor grote bedrijven op de wachtlijst en voor huidige klanten die meer willen terugleveren. Stedin roept daarom organisaties en bedrijven in het gebied op om, tegen een vergoeding, flexibiliteit aan te bieden via onze website.

De uiteindelijke oplossing voor de krapte op het net is de bouw van het nieuwe 21kV station in Grijpskerke dat naar verwachting 2028 gereed is. Dit nieuwe station biedt 25 MVA extra vermogen voor de regio. Ter illustratie; dat geeft voldoende ruimte om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen op zo'n 5.000 woningen. Meer informatie over dit congestiegebied leest u op stedin.net/Walcheren-Noord.

Nieuwe aankondigingen van congestie van zes Stedin-stations in Utrecht

Het elektriciteitsnet in de provincie Utrecht zit vol. Dit geldt niet alleen voor het hoogspanningsnetwerk van TenneT, maar ook in toenemende mate voor de (Utrechtse) distributienetten van Stedin. Een groeiende vraag naar elektriciteit van klein zakelijke bedrijven en woningen zorgt hiervoor. Door de energietransitie verduurzamen huishoudens en bedrijven hun warmtevraag met een warmtepomp en gaan elektrisch rijden waarvoor een laadpaal nodig is. Goede ontwikkelingen, maar het huidige stroomnet is hier nog niet op berekend. Het net moet worden uitgebreid. Stedin kondigt vandaag op 2 juli 2024 congestie aan voor zes middenspanningsstations in verschillende gemeenten in en rond het Krommerijngebied (Nieuwegein, Houten, Wijk bij Duurstede, Bunnik) bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en start een onderzoek naar congestiemanagement.

De aankondiging van congestie op het net van Stedin betekent in dat we pas transportvermogen kunnen vrijgeven als er ruimte is op zowel het net van TenneT als dat van Stedin. De verwachting is dat aanvragen hierdoor helaas langer op de wachtlijst staan. De uitkomst van het congestiemanagementonderzoek die Stedin begin 2025 kan delen, zal uitwijzen of en in hoeverre er eerder capaciteit beschikbaar kan komen dan dat de netuitbreidingen gereed zijn.

Flexibele oplossingen om pieken te verlagen en andere maatregelen zijn in Utrecht de komende jaren hard nodig om betrouwbare elektriciteitsvoorziening te kunnen blijven garanderen. Meer informatie over de congestiegebieden in Utrecht en de maatregelen leest u op onze website.

Voortgang maatregelen vol stroomnet Utrecht

Sinds 25 april ligt er een uitgewerkt maatregelenpakket met een groot potentieel voor het ruimtetekort op het stroomnet in de provincie Utrecht tot 2029. Samen met provincie Utrecht, gemeenten en TenneT werken we ontzettend hard aan het oplossen van de congestievraagstukken in de regio en aan de maatregelen:

1. Bouwen
2. Technische ingrepen
3. Regelbare opwek
4. Verhogen technische belasting
5. Net ondersteunende opslag
6. Congestiemanagement, uitbreiden marktconsultatie
7. Net-efficiënte installaties bestaande bouw
8. Netbewuste woningbouw
9. Laden buiten de spits (semi) publieke laadpalen
10. Wachtrijen voor kleinverbruik klanten

Zo zijn we bezig met een kader netbewust laden, is de eerste Energie hub in Lage Weide bijna een feit. Gaat de eerste Flextender in juli van start en worden er binnenkort contracten gesloten met corporaties over netbewuste renovaties. Dit zijn belangrijke stappen die laten zien dat er hard gewerkt wordt aan de maatregelen. Tegelijkertijd is daarmee het capaciteitstekort nog lang niet opgelost en moeten we voornemens omzetten naar actie.

Belangrijke bouwprojecten voor nieuwe stations lopen mogelijk vertraging op door met name verschillende wettelijke procedures. Die belemmeringen wegnemen is cruciaal. Elke vertraging op een maatregel zorgt dat we niet het volle potentieel ervan kunnen benutten. Des te belangrijker om met elkaar alles op alles te (blijven) zetten om de maatregelen voor elkaar te krijgen en het ruimtetekort op het stroomnet in Utrecht het hoofd te bieden. In de maand juli vinden in de regio Utrecht belangrijke gesprekken plaats. Een update op de maatregelen verwerken we nadien op onze website.

Uitkomst onderzoek naar congestiemanagement in Den Haag

Op 20 december 2023 kondigde Stedin congestie aan bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor afname van elektriciteit in delen van de gemeente Den Haag: Centrum-Noordwest, Scheveningen en Duindorp. Vanaf de aankondiging van congestie plaatst Stedin nieuwe of extra aanvragen voor aansluitingen van grootverbruikklanten op een wachtlijst totdat de netuitbreiding is gerealiseerd. In het onderzoek naar congestiemanagement onderzoeken we of door de inzet van congestiemanagement toch ruimte beschikbaar komt voor klanten op de wachtlijst.

Uit het onderzoek naar congestiemanagement in Den Haag dat Stedin op 2 juli deelde, blijkt dat een aantal bedrijven bereid is flexibel vermogen aan te bieden. Daarmee kunnen we, mits we tot contracten komen, langer de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening in de regio borgen. Als er daarna meer vermogen beschikbaar is, biedt dit mogelijkheden voor bedrijven op de wachtlijst. Er zijn geen oplossingen gevonden die eerder meer netruimte realiseren. De wachtlijst blijft van toepassing. Ook nieuwe of extra aanvragen plaatsen wij op de wachtlijst.

Voor structureel meer ruimte voor nieuwe aanvragen moet het net in Den Haag door landelijke netbeheerder TenneT en regionale netbeheerder Stedin worden uitgebreid. Dit betekent onder andere het vernieuwen van een bestaand station, de bouw van een nieuw station en de aanleg van kilometers kabels door de stad. De totale investering hiervoor van TenneT en Stedin gaan richting 100 miljoen euro. De werkzaamheden duren naar verwachting tot 2033.

Meer informatie over het congestiegebied en het onderzoek leest u op stedin.net/den-haag-centrum-noordwest-scheveningen-en-duindorp.

Wachtlijst in congestiegebieden

Klanten met een grootverbruikaansluiting in een congestiegebied komen voor (extra) vermogen op een wachtlijst. Zodra er capaciteit beschikbaar is, wordt deze op volgorde van de wachtlijst toegewezen. In ons overzicht op onze website ziet u het aantal klanten én het totaal vermogen (in MW) dat per station op de wachtlijst staat.

Nieuwe energie in uw regio door onze netuitbreidingen


In 2024 bouwen we bijna 400 megawatt aan nieuw vermogen, dat is genoeg elektriciteit om twee keer de stad Utrecht van stroom te voorzien. Daarnaast leggen we 700 kilometer aan nieuwe kabels in de grond en plaatsen we zo’n 400 transformatorhuisjes. In totaal investeren we dit jaar 924 miljoen euro in de uitbreiding van ons net.

Nieuwsgierig naar de projecten die wij dit jaar uitvoeren? Bekijk op onze website een selectie van de projecten waar we in 2024 aan werken in de regio’s Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland & onze overige gebieden.

Agenda 

Juli 

  • 2 juli (van 11.00 - 12.00 uur): Webinar voor Zeeuwse bedrijven en overheden over de resultaten van het congestiemanagementonderzoek Zeeland. Aanmelden kan via deze link. Het webinar is later ook terug te kijken via de website van TenneT.

September

  • Uitkomsten van Stedin-onderzoeken naar congestiemanagement
  • 21 september: Energieprojecten te bezoeken tijdens de Open Energiedag. Daar krijg je energie van!