Update netcapaciteit

Mei

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Stedin. Deze update is voor klanten met een grootverbruik aansluiting en voor gemeenten, provincies en stakeholders in ons verzorgingsgebied met o.a. Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland en de Rotterdamse haven.

  

Wilt u automatisch op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor deze maandelijkse update.


Aanmelden voor maandelijkse update netcapaciteit

In deze update:

  • Beëindiging congestie regionale elektriciteitsnet Vlissingen-Oost 
  • Proef om pieken op het Zeeuwse stroomnet te voorkomen 
  • Interactieve pdf maatregelen Utrecht ‘Zo maken we plek op het stroomnet’ 
  • Stedin voltooit 13 km kabeltracé samen met 17 grondeigenaren 
  • Zo krijgt Eemnes nieuwe energie 
  • Uit het nieuws 
  • Agenda

Beëindiging congestie regionale elektriciteitsnet Vlissingen-Oost

Op 7 mei 2025 kondigen we aan dat de congestie voor afname voor een deel van het Zeeuwse Havengebied in Vlissingen-Oost wordt opgeheven. Het gaat om een deel van het havengebied, rondom de Kaloothaven en Sloehaven (havennummers 9350-9990), nabij Vlissingen-Oost. Door annulering van een klantaanvraag, komt (beperkt) vermogen beschikbaar op het regionale net. We benadrukken dat de beschikbare capaciteit door nieuwe aanvragen op elk moment kan veranderen en mogelijk weer tot congestie kan leiden.

Deze regionale congestie voor afname werd sinds 15 mei 2024 veroorzaakt door de snelgroeiende bedrijvigheid en door verduurzaming van de industrie in dit havengebied. In heel Zeeland is er sinds juli 2023 ook sprake van afnamecongestie op het landelijke elektriciteitsnet van TenneT.  

Klantaanvragen op de wachtlijst

Klantaanvragen op de wachtlijst kunnen voorlopig helaas nog niet worden geholpen. Zij krijgen pas vermogen zodra ruimte beschikbaar is op het regionale net van Stedin én op het hoogspanningsnet van TenneT. 

Lees hier meer over dit gebied en de netuitbreidingen.

Proef om pieken op het Zeeuwse stroomnet te voorkomen

Energiebedrijven DELTA Energie en Eneco kijken samen met Stedin in een proef of klanten (huishoudens) bereid zijn hun stroomverbruik aan te passen om vraag en aanbod lokaal beter in balans te brengen. Daarmee willen de drie partijen netcongestie helpen verminderen. De proef vindt de komende drie maanden plaats in de gemeenten Schouwen-Duiveland, Tholen en Veere (met uitzondering van de kernen Koudekerke en Biggekerke). 

Meebewegen met de zon

In deze nieuwe proef willen de drie partijen klanten mee laten bewegen met de zon: stroom laten gebruiken op momenten dat er veel van is. Bijvoorbeeld als de zon schijnt en er veel stroom wordt opgewekt met zonnepanelen. De proef borduurt voort op een eerdere pilot van Stedin en Eneco, waarin Zeeuwse klanten van Eneco met zonnepanelen werden gevraagd die op bepaalde momenten handmatig uit te zetten. In deze nieuwe proef kunnen veel meer huishoudens meedoen, zoals huishoudens zonder zonnepanelen en klanten met en zonder elektrische auto en eigen laadpaal. Lees hier meer over deze proef

Interactieve pdf ‘Zo maken we plek op het stroomnet’ ter ondersteuning maatregelen Utrecht

In de provincie Utrecht is de situatie op het elektriciteitsnet nijpend. Er zijn extra maatregelen ingevoerd om de netcongestie zoveel mogelijk te beperken en de energievoorziening betrouwbaar te houden voor bedrijven en huishoudens. Het tekort aan netcapaciteit in de provincie loopt tussen 2026 en 2029 op tot 250 megawatt (MW). Dit willen we voorkomen met tien maatregelen. Hiervoor werken we als netbeheerders binnen de ‘Energy Board provincie Utrecht’ samen met alle betrokken partijen.

Hulpmiddel voor bewustwording en acties

Samenwerking is cruciaal om de tien maatregelen in Utrecht te laten slagen. Om de bewustwording bij klanten en stakeholders te vergroten is het van belang om de boodschap naar buiten helder, eenduidig en effectief te vertellen. Als hulpmiddel hierbij is de interactieve pdf ‘Zo maken we plek op het stroomnet’ ontwikkeld.  Het document bevat een korte toelichting op de tien maatregelen waaraan Ministeries samen met Energyboard Utrecht en betrokken instanties en bedrijven in de provincie werken. Hier leest u ook wat een gemeente kan doen. Het document heeft onlangs een update gekregen.

Stedin voltooit 13 km lang kabeltracé samen met 17 grondeigenaren

Stedin heeft met succes een nieuw 13 kilometer lang middenspanningstracé aangelegd tussen Klaaswaal en het nieuwe bedrijventerrein in Puttershoek (Hoeksche Waard). Het project werd in nauw overleg uitgevoerd met maar liefst 17 grondeigenaren.

Economische ontwikkeling

De verbinding is van groot belang voor de economische ontwikkeling van de regio, waar inmiddels sprake is van netcongestie, zowel voor afname als teruglevering. Dankzij dit tracé kunnen twaalf grote bedrijven worden aangesloten, wordt teruglevering van lokaal opgewekte zonne-energie mogelijk en blijft de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening behouden. De capaciteit van de kabels is vergelijkbaar met het stroomverbruik van circa 8.000 huishoudens.

Belang van samenwerking

De aanleg van het tracé vergde meer dan technische expertise. Pas na twee jaar aan keukentafelgesprekken, bijeenkomsten en afstemming werd in goed overleg gekozen voor gestuurde boringen onder watergangen – een alternatief dat slechts vijftien graaflocaties vereiste en de overlast voor grondeigenaren aanzienlijk beperkte.  
 
Het project onderstreept hoe belangrijk samenwerking is tussen netbeheerder, overheden, grondeigenaren en andere betrokkenen. Tegelijkertijd laat het zien hoe complex het uitbreiden van het stroomnet is: schaarse ruimte, langdurige procedures en ingewikkelde besluitvorming blijven grote obstakels. Lees hier meer over dit project.

Zo krijgt Eemnes nieuwe energie

Stedin plaatste onlangs een nieuw verdeelstation aan de Laarderweg in Eemnes. Dit station is de basis voor de elektriciteitsnetverzwaring voor heel Eemnes. Zo krijgt Eemnes nieuwe energie!   

Silvester Heijdemann, omgevingsmanager bij Stedin vertelt er het volgende over: “Voor een station van deze omvang is een zorgvuldig proces nodig. Daarom is er, naast de formele procedures zoals de omgevingsvergunning, uitgebreid gesproken met de omgeving. Zo zorgen we ervoor dat het station goed past in de omgeving."   

Naast de plaatsing van dit station gaan we ook aan de slag met elektriciteitskabels naar dit station en Eemnes toe. We werken de komende jaren in verschillende fases om het hele elektriciteitsnet in Eemnes uit te breiden 

In de video hiernaast zie je hoe de plaatsing van een verdeelstation in zijn werk gaat:   

De komende jaren werken we aan nog veel meer projecten binnen ons verzorgingsgebied. Benieuwd naar wat we doen? Bekijk onze projectenkaarten voor Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland!
0:02 / 1:00