Update netcapaciteit

Juli

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Stedin. Deze update is voor klanten met een grootverbruik aansluiting en voor gemeenten, provincies en stakeholders in ons verzorgingsgebied met o.a. Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland en de Rotterdamse haven.

  

Wilt u automatisch op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor deze maandelijkse update.


Aanmelden voor maandelijkse update netcapaciteit

In deze update

  • Ruimte op het Zeeuwse stroomnet voor 61 bedrijven;
  • Grote publieke partijen in Den Haag gaan de stroomspits mijden;
  • Drie nieuwe congestiegebieden in Zuid-Holland;
  • Onderzoeksuitkomsten congestiemanagement in Alblasserdam Molenlanden-West;
  • Uitbreiding hoogspanningsnet Utrecht duurt langer;
  • Stedin licht netbewuste ontwerpprincipes nieuwbouw toe op Provada-beurs;
  • Netbewust laden in Utrecht: Intentieverklaring getekend;
  • Uit het nieuws;
  • Agenda.

Ruimte op het Zeeuwse stroomnet voor 61 bedrijven

Netbeheerders Stedin en TenneT kunnen 61 Zeeuwse bedrijven en instellingen de gevraagde ruimte geven op het stroomnet voor een nieuwe of zwaardere aansluiting. Voor het eerst sinds het Zeeuwse hoogspanningsnet in de zomer van 2023 zijn maximale capaciteit bereikte, gaat een eerste groep klanten van de wachtlijst af. Dit gaat om bedrijven en instellingen verdeeld over de hele provincie Zeeland. De ruimte komt vrij doordat TenneT eerder dit jaar een contract sloot voor flexibel vermogen met Lion Storage, voor een grote batterij-installatie in de haven van Vlissingen. 

Maatschappelijk prioriteren

Ondernemers en instellingen voor wie dit geldt zijn hierover gebeld door hun netbeheerder. Een deel van de klanten die ruimte op het stroomnet krijgt, zijn instellingen die op basis van maatschappelijk prioriteren als eerste in aanmerking komen. Maatschappelijk prioriteren wil zeggen dat maatschappelijk belangrijke projecten zoals scholen en ziekenhuizen met voorrang worden toegelaten op het stroomnet volgens de regels die de ACM hiervoor heeft opgesteld. Alle Zeeuwse klanten met voorrang krijgen de stroomcapaciteit die ze hebben aangevraagd.   

Lees hier meer over de ruimte die vrijkomt in Zeeland.

Grote publieke partijen in Den Haag gaan de stroomspits mijden

Het Rijk, Provincie Zuid-Holland, gemeente Den Haag, HTM en het Rijksvastgoedbedrijf gaan de spits op het stroomnet mijden in de stad Den Haag. Partijen tekenden daartoe op 13 juni in aanwezigheid van demissionair Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei de Intentieovereenkomst Flexvermogen.

Uitbreiding alleen is niet genoeg

Deze overeenkomst is een mooie stap die bijdraagt aan efficiënter gebruik van het stroomnet en helpt om overbelasting te verminderen en ruimte biedt aan bijvoorbeeld nieuwe woningen en bedrijven. Bij Stedin investeren we de komende jaren honderden miljoenen in uitbreiding van het net in Den Haag. Maar uitbreiding alleen is niet genoeg. Slimmer omgaan met het bestaande net is nu al essentieel.

Pieken in het stroomgebruik

Energierijk Den Haag, waarin Rijksvastgoedbedrijf, gemeente Den Haag en provincie Den Haag samenwerken aan energietransitie en energieonafhankelijkheid, gaan de pieken in het stroomgebruik te lijf, onderzoeken mogelijkheden om auto’s buiten piektijden van energiegebruik te laden en gaan energie-installaties van gebouwen slimmer aansturen. Ook gaan zij het plaatsen van flexibel vermogen, zoals batterijen voor gebouwen, onderzoeken.

Ook openbaarvervoerbedrijf HTM onderzoekt mogelijkheden om netcongestie te verminderen, bijvoorbeeld door batterijen te koppelen aan het bovenleidingnet om hier stroom in op te slaan, en door zelf minder stroom te gebruiken.

Samenwerking

In samenwerking met Stedin zullen deze maatregelen tot de definitieve uitbreiding van het stroomnet ertoe bijdragen dat het stroomnet in Den Haag de komende jaren stabiel blijft. De samenwerking is ontstaan op initiatief van netbeheerder Stedin en Energierijk Den Haag. 

Bekijk hiernaast de video van EnergieRijk Den Haag en het Ministerie van Klimaat en Groene Groei. 

Drie nieuwe congestiegebieden in Zuid-Holland

Stedin kondigt op 1 juli 2025 drie nieuwe congestiegebieden aan en start hier een onderzoek naar congestiemanagement.

Congestie voor afname in Nootdorp en Ypenburg-Oost

Voor het elektriciteitsstation Nootdorp 1 is sprake van congestie op afname. Dit wordt veroorzaakt doordat huishoudens en kleinzakelijke bedrijven steeds meer elektriciteit gebruiken, onder andere door toename in het gebruik van warmtepompen. 
  
Het gaat hier om een congestiegebied van Stedin dat zich in een groter congestiegebied van TenneT bevindt. In december 2024 kondigde TenneT congestie aan voor afname in vrijwel geheel Zuid-Holland. Aanvragen van grootverbruikklanten voor nieuw of extra transportvermogen voor het afnemen van elektriciteit, komen sindsdien op een wachtlijst. Deze klanten kunnen aangesloten worden, zodra TenneT haar congestie heeft opgelost. Omdat er nu ook een knelpunt op het regionale elektriciteitsnet is, komen nieuwe aanvragen voor (extra) transportvermogen groter dan 3x80 Ampère ook op een wachtlijst. Dit duurt in elk geval tot de uitkomst van het congestiemanagementonderzoek bekend is en anders tot TenneT en Stedin de congestie op hun elektriciteitsnetwerken hebben opgelost.  
  
Om meer ruimte op het regionale net te creëren plaatsen we onder andere een derde 25/10 kV transformator op het station en verzwaren we de kabels van de twee andere transformatoren. De werkzaamheden zijn naar verwachting in 2032 afgerond.  

Lees hier meer over deze aankondiging in Nootdorp-Ypenburg Oost.

Congestie voor afname in Spijkenisse en buitengebied

Voor ons elektriciteitsstation Heemraadlaan in de gemeente Nissewaard kondigen we congestie aan voor afname. Dit station voedt Spijkenisse en het buitengebied. De oorzaak van de congestie ligt in de stijgende vraag naar elektriciteit onder huishoudens en kleinzakelijke klanten, onder andere door de toename van warmtepompen, elektrisch vervoer en nieuwe huizen.   

Het gaat hier om een congestiegebied van Stedin dat zich in een groter congestiegebied van TenneT bevindt. In november 2022 kondigde TenneT congestie aan voor afname in de Rotterdamse Haven en omliggende gebieden. Aanvragen van grootverbruikklanten voor nieuw of extra transportvermogen voor het afnemen van elektriciteit komen sindsdien op een wachtlijst. Deze klanten kunnen aangesloten worden, zodra TenneT haar congestie heeft opgelost. Nu er ook een knelpunt op het regionale elektriciteitsnet is, komen nieuwe aanvragen voor (extra) transportvermogen groter dan 3x80 Ampère ook op een wachtlijst voor dit gebied. Dit duurt in elk geval tot de uitkomst van het congestiemanagementonderzoek bekend is en anders tot TenneT en Stedin de congestie op hun elektriciteitsnetwerken hebben opgelost.  

Om meer ruimte op het net te creëren, bouwen wij een nieuw 25-10kV transformatorstation Halfweg dat naar verwachting eind 2029 gereed is.  

Lees hier meer over deze aankondiging in Spijkenisse en buitengebied.

Congestie voor terugleveren in Stompwijk en Leidschendam-Zuid

De maximale capaciteit voor het terugleveren van elektriciteit is bereikt voor een deel van het middenspanningsnet op station Noordsingel. De congestie wordt onder andere veroorzaakt door gelijktijdige teruglevering van stroom door WKK's (warmtekrachtkoppelingen). Vooral tijdens de piekuren in de ochtend en de avond raakt het net daardoor overbelast. De aankondiging van congestie betekent dat we grootverbruikklanten met aanvragen om (extra) elektriciteit terug te leveren op een wachtlijst plaatsen, tot in ieder geval de uitkomst van het congestiemanagementonderzoek. De uitkomst van het onderzoek publiceren we uiterlijk januari 2026.  
  
Meer ruimte op het net creëren we door het verzwaren van het lokale middenspanningsnet en het realiseren van een nieuw elektriciteitsstation. De werkzaamheden hiervoor zijn naar verwachting in 2028 gereed.  

Lees hier meer over deze aankondiging in Stompwijk en Leidschendam-Zuid.

Oproep flexibel vermogen

In het congestiemanagementonderzoek gaat Stedin in deze drie gebieden na of grote klanten in het gebied bereid zijn flexibel om te gaan met hun transportvermogen door op piekmomenten minder te gebruiken of terug te leveren. Stedin roept daarom organisaties en bedrijven in deze gebieden op om, tegen een vergoeding, flexibiliteit aan te bieden. Bekijk voor meer informatie deze pagina.

Onderzoeksuitkomsten congestiemanagement in Alblasserdam Molenlanden-West

De maximale capaciteit voor het afnemen van elektriciteit is bereikt in Alblasserdam en het westelijk deel van Molenlanden. Stedin deed daarom op 1 april 2025 een vooraankondiging voor congestie voor dit gebied en startte een onderzoek naar congestiemanagement. Hierbij onderzoeken we of huidige grote klanten hun vraag naar elektriciteit kunnen schuiven naar momenten op het net waarop er voldoende ruimte is. Ook wel congestiemanagement genoemd. Op 1 juli 2025 publiceerde Stedin de onderzoeksresultaten. Uit het onderzoek blijkt dat er bij de benaderde grote klanten in dit gebied geen flexibel vermogen beschikbaar is. Dit betekent dat de congestieperiode aanhoudt totdat er weer voldoende netcapaciteit is. 

Netverzwaring 

Stedin vervangt op station Zwarte Paard eerst de hoogspanningsschakelaar en verzwaart vervolgens de 50/13kV transformator. Deze werkzaamheden zijn naar verwachting eind 2027 gereed.

Totdat de netuitbreiding gereed is, blijft Stedin organisaties en bedrijven in het gebied oproepen om, tegen een vergoeding, flexibiliteit aan te bieden via: stedin.net/flexibelvermogen.

Meer gedetailleerde resultaten uit het congestie onderzoek in Alblasserdam Molenlanden-West vind je hier.

Uitbreiding hoogspanningsnet Utrecht duurt langer

Een aantal grote uitbreidingsprojecten in het hoogspanningsnet van de provincies Utrecht, Gelderland en in de Flevopolder duurt langer dan gepland. Dat kondigde TenneT, beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, op 12 juni 2025 aan. Hierdoor moeten grootverbruikers van elektriciteit en de grotere producenten van wind- en zonnestroom in deze regio's langer wachten op een nieuwe of zwaardere aansluiting. In de nieuwe planning gaat TenneT uit van oplevering van de projecten in 2033 en bij meer tegenslagen in 2035. 

De komende maanden wordt de nieuwe situatie, die door de vertragingen ontstaat op het elektriciteitsnet in betreffende regio, onderzocht. In het najaar verwachten de netbeheerders hun klanten en andere belanghebbenden verder te kunnen informeren over wat de vertraging precies voor hen betekent.

Flexibeler omgaan met energie

Warmold Ten Zijthoff - regiodirecteur Utrecht bij Stedin: "Ook voor consumenten en woningbouwers is dit geen goed nieuws. We maken ons zorgen of we de vrije toegang van kleinverbruikers tot het stroomnet kunnen blijven faciliteren, bijvoorbeeld voor de aansluiting van laadpalen, woningen en voor mensen die willen verduurzamen. Consumenten, bedrijven en overheidsinstellingen kunnen allemaal helpen om de druk op het net te verminderen door minder energie te gebruiken tijdens de avonduren, tussen 16.00 en 21.00 uur, en juist meer energie te gebruiken op het moment dat de zon schijnt. Het is een oproep om flexibeler om te gaan met energie. Alle kleine beetjes helpen."   

Meer informatie over de vertraging is hier te vinden. 

Stedin licht netbewuste ontwerpprincipes voor nieuwbouw toe op Provada-beurs

Stedin nodigde op de Provada-beurs – de grootste vastgoedbeurs van Nederland – afgelopen juni gemeenten, provincies en projectontwikkelaars uit voor een gesprek om aan de hand van ‘netbewuste ontwerpprincipes’ te bespreken wat de mogelijkheden zijn, ondanks het overvolle stroomnet.   

Lagere energievraag per woning

Door woningen netbewust te bouwen komt de energievraag per woning lager te liggen en kunnen we meer woningen realiseren binnen dezelfde netcapaciteit. De piekbelasting op het elektriciteitsnet van de woningen wordt er namelijk voor zowel afname als teruglevering mee verlaagd. Alleen op die manier houden we zicht op het realiseren van de enorme woningbouwopgave in Nederland. 
 
Op de langere termijn kan dit door aanpassing van bouwnormen in het bouwbesluit vanuit het ministerie van VRO. Maar gemeenten en provincies kunnen op de korte termijn al een rol spelen door het stellen van aanvullende kaders aan de bouwnormen voor een bepaalde gebiedsontwikkeling. In Flevoland, Gelderland en Utrecht wordt hiervoor gewerkt aan een experimenteerregeling.

Nieuw platform voor netbewust bouwen

Op de Provada-beurs werd het nieuwe platform www.netbewustbouwen.com gelanceerd. Dit platform brengt professionals vanuit allerlei richtingen samen om kennis te delen en samen te werken aan slimme en duurzame oplossingen om de woningbouw niet vast te laten lopen. Iedereen met relevante expertise, inspirerende voorbeelden of vernieuwende inzichten wordt uitgenodigd om bij te dragen aan dit platform.   

Netbewuste nieuwbouw is een van de 10 maatregelen waar de netbeheerders, provincie en ministeries samen met lokale overheden aan werken om zo te zorgen voor meer ruimte op het Utrechtse stroomnet. Meer informatie over de maatregel netbewuste nieuwsbouw is hier te vinden. 

Netbewust laden in Utrecht: intentieverklaring getekend met 8 laadpaalexploitanten

Het stroomnet in de provincie Utrecht staat onder druk. Daarom slaan we als netbeheerder de handen ineen met laadpaalexploitanten Allego, CityCharging, Equans, LomboXnet, ParknCharge, TotalEnergies, Ubitricity en Vattenfall. Samen zetten we in op netbewust laden van elektrische auto's: een gezamenlijke stap naar slimmer gebruik van het elektriciteitsnet. Deze samenwerking werd onlangs bezegeld met de ondertekening van een intentieverklaring.  

Wagenpark netbewust gebruiken

Elektrische auto’s vragen veel van het elektriciteitsnet, zeker als ze worden opgeladen tijdens de uren dat het erg druk is op het net. Maar elektrisch laden is niet alleen onderdeel van het probleem; het kan juist ook onderdeel zijn van de oplossing voor het drukke elektriciteitsnet. Als we ons elektrische wagenpark netbewust gebruiken, wordt het energiesysteem flexibeler en dat is hard nodig. 
 
Met de ondertekening van de intentieovereenkomst zetten we een belangrijke stap richting ‘netbewust laden’ in de provincie Utrecht: één van de tien maatregelen die helpt om de druk op het stroomnet te verlichten. Samen werken we aan concrete afspraken voor een slimmer, toekomstbestendig energiesysteem met het oog op de belangen van alle partijen. 

Meer informatie over de maatregel netbewust laden is hier beschikbaar.