Transportschaarste voor
teruglevering in Utrecht
De afgelopen jaren is de hoeveelheid elektriciteit die bedrijven en huishoudens in de provincie Utrecht wilden terugleveren in hoog tempo gestegen. Het elektriciteitsnet is hier niet op berekend. Hierdoor is de maximale capaciteit voor teruglevering bereikt in grote delen van de provincie. Netuitbreidingen zijn nodig om meer ruimte te krijgen. Dit kost veel tijd. In de tussentijd verdelen we de ruimte op het net beter, om overbelasting en storingen te voorkomen. We passen hiervoor congestiemanagement toe en we nemen extra maatregelen. Heeft u een bedrijf in de provincie Utrecht? Lees op deze pagina wat congestie voor uw bedrijf betekent en wat nog wel kan.
Congestie op hoogspannings- en regionaal net
De congestie op het landelijke net van TenneT geldt sinds 12 oktober 2021 voor de gehele provincie Utrecht.
In verschillende gemeenten in de provincie Utrecht is er ook congestie op teruglevering op het regionale stroomnet van Stedin.
Deze regionale congestie kondigden wij aan op 2 juli 2024.
Bekijk de postcodes van de landelijke en de regionale congestiegebieden voor teruglevering*
* Dit overzicht is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Onze netten volgen echter niet in alle gevallen de postcodegebieden. Daarom kunt u aan dit overzicht geen rechten ontlenen.
Wat betekent congestie voor mijn bedrijf
De congestie in de provincie betekent dat het stroomnet vol is. Dit betekent dat grootverbruikklanten die extra transportvermogen willen voor het terugleveren van elektriciteit, bijvoorbeeld met zonnepanelen, hiervoor op een wachtlijst komen. Op veel verschillende plekken werken wij en TenneT aan het uitbreiden en verzwaren van het net. Op de kaart hierboven ziet u wanneer de congestie naar verwachting is opgelost en wanneer uitbreiden of verder verduurzamen voor uw bedrijf dan weer mogelijk zou zijn. U vindt deze informatie ook in de uitkomsten van de congestiemanagementonderzoeken.
Wachtlijst voor nieuwe aanvragen
Voor nieuwe aanvragen voor teruglevering van elektriciteit op nieuwe of bestaande aansluitingen >3x80 ampère (meer dan ongeveer 200 zonnepanelen) geldt een wachtlijst. Klanten die al een geschikte aansluiting hebben, hebben een nettoets nodig waarmee wij kunnen bepalen of ze transportcapaciteit kunnen krijgen. Op basis van deze nettoets wordt de gevraagde capaciteit voor teruglevering op de wachtlijst geplaatst. Als uit congestiemanagementonderzoek blijkt dat het gereserveerde vermogen beschikbaar is, nemen wij contact met u op.
Hoe werkt de wachtlijsteen transportindicatie voor SDE++/SCE subsidie
Transportindicaties die nodig zijn voor het aanvragen van SDE++/SCE subsidie geven wij, conform regelgeving, niet af in gebieden waar congestie is afgekondigd en waar de grenzen voor toepassing van congestiemanagement zijn bereikt. Het gevonden flexibel vermogen uit het congestieonderzoek is hier volledig toegekend en het onderzoek heeft uitgewezen dat congestiemanagement hier niet meer mogelijk is. Voor eigen gebruik waar geen teruglevering plaatsvindt op het net geldt een uitzondering en kan dus nog wel SDE++/SCE-subsidie voor worden aangevraagd. Een transportindicatie geeft overigens nooit garantie voor de gevraagde teruglevercapaciteit.
Congestiemanagement: flexibel vermogen aanbieden
In Utrecht konden we 112 megawatt (MW) aansluiten en de wachtlijst in lopen. Daarbij vragen we 100% flexibiliteit van zowel nieuwe als bestaande zonne- en windparken om – op specifieke momenten – indien nodig het terugleververmogen in te perken om overbelasting te voorkomen. Dat blijkt uit het rapport van het heronderzoek naar teruglevering in het gebied Flevopolder, Gelderland en Utrecht (FGU) dat landelijk netbeheerder TenneT op 17 oktober 2024 publiceerde.
TenneT ziet nog meer flexmogelijkheden en blijft hierover in gesprek met partijen. Het is van belang dat iedereen meedoet zodat we het elektriciteitsnet optimaal benutten. Bekijk ook het webinar dat TenneT organiseerde over de uitkomst van het onderzoek en de noodzaak van flexoplossingen. Kunt u flexibele oplossingen bieden? Meldt u zich dan aan via Partners in Energie. TenneT neemt daarna contact met u op om de flexmogelijkheden te bespreken en hierover afspraken te maken.
Bekijk verschillende flexoplossingen
Wat kan nog wel?
Een nieuwe aanvraag of uitbreiding van uw huidige stroomgebruik om op elk gewenst moment stroom terug te leveren is in de provincie Utrecht nu niet mogelijk. Maar wat kan nog wel? We geven een aantal voorbeelden.
Energie opwekken voor eigen gebruik
Deze energie levert u dus niet terug aan het elektriciteitsnet, maar gebruikt u direct zelf.
Energie opslaan
Energieopslagsystemen inzetten door gebruik te maken van batterijen. U kunt de energie opslaan voor gebruik op een later moment. Dit geldt als u hiervoor niet meer transportvermogen nodig heeft dan wij met u hebben afgesproken. Heeft u dit wel nodig om een batterij te plaatsen? Voor dit extra vermogen moet u een aanvraag doen. U komt dan op de wachtlijst. En als de batterijen extra vermogen vragen dat groter is dan 1 MW maken we graag aanvullende afspraken over het flexibele vermogen.
Cable pooling
Bij cable pooling combineren klanten meerdere installaties op één aansluiting. Dit is onder voorwaarden toegestaan en passen we nu nog enkel toe bij duurzame opwek.
Samenwerken met andere bedrijven
In een energiehub (e-hub) werken meerdere lokale partijen samen op het gebied van energie. Opwekkers én verbruikers werken samen bij het opwekken, verhandelen, consumeren en/of opslaan van energie en zorgen hiermee dat het lokale energienet efficiënter wordt benut. Dit is mogelijk als ondernemers aangesloten zitten op hetzelfde deel in het nét en samen tot afspraken kunnen komen. Een e-hub mag de bestaande congestie niet verergeren zowel op het regionale als het hoogspanningsnet van Tennet. Daarom zijn de mogelijkheden per regio verschillend en is er maatwerk nodig. Toch kunnen geïnteresseerden nu al stappen zetten om te onderzoeken of een e-hub meerwaarde kan bieden voor de (toekomstige) energiebehoefte van hun bedrijventerrein.
Bekijk meer flexoplossingen
Gerelateerde onderwerpen

Ook voor afname van elektriciteit zijn er beperkingen in het landelijke hoogspanningsnet van TenneT in Utrecht. Het elektriciteitsnet van Stedin is hiermee verbonden en afhankelijk van.
Lees meer over afnamecongestie
Het tekort aan netcapaciteit loopt op tot 250 megawatt in 2029. Naast netuitbreidingen zijn flexibele oplossingen nodig omdat ze versneld extra (tijdelijke) ruimte opleveren.
Lees meer over de oplossingen