Congestie op het regionale elektriciteitsnet betekent dat grootverbruikklanten die op de wachtlijst staan, pas transportvermogen kunnen krijgen als er ruimte vrijkomt op zowel de netten van TenneT als Stedin. Om dit mogelijk te maken breiden we het elektriciteitsnet uit en passen we congestiemanagement toe om het bestaande net beter te benutten.

Transportschaarste voor afname
in Utrecht

Het elektriciteitsnet in de provincie Utrecht is vol. We werken hard aan het uitbreiden en verzwaren van het net. Dit kost veel tijd. In de tussentijd verdelen we de ruimte op het net beter, om overbelasting en storingen te voorkomen. We passen hiervoor congestiemanagement toe en we nemen extra maatregelen. Heeft u een bedrijf in de provincie Utrecht? Lees op deze pagina wat congestie voor uw bedrijf betekent en wat nog wel kan. 

Congestie op hoogspannings- en regionaal net

De afnamecongestie op het landelijke stroomnet van TenneT geldt sinds 17 november 2022 voor de gehele provincie Utrecht. Het stroomnet van Stedin is afhankelijk van het hoogspanningsnet, doordat het hiermee is verbonden. Ook in ons regionale stroomnet is op steeds meer plekken sprake van afnamecongestie.

Bekijk de congestiesituatie voor afname per gemeente in Utrecht

Bekijk de postcodes van de landelijke en de regionale congestiegebieden voor afname* 

* Dit overzicht is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Onze netten volgen echter niet in alle gevallen de postcodegebieden. Daarom kunt u aan dit overzicht geen rechten ontlenen.

Recente afkondigingen voor afnamecongestie

  • Montfoort en Lopik per 4 februari 2025
  • Utrecht Lage Weide en Merwedekanaal per 4 februari 2025
Kaart die de congestiesituatie in Utrecht weergeeft

Maatregelen voor meer ruimte op het net

Tussen 2026 en 2029 groeit het tekort aan vermogen op het Utrechtse stroomnet naar zo'n 250 megawatt. De uitbreidingen van het elektriciteitsnet duren vaak jaren door lange vergunningsprocedures. In de Energyboard Utrecht werken we samen met TenneT, provincie en gemeenten aan de extra maatregelen die vanaf 2026 nodig zijn vanuit netbeheerders en overheden om grootschalige storingen te voorkomen. En woningbouw en verduurzaming van bestaande bouw zoveel mogelijk door te kunnen laten gaan. Er zijn maatregelen met een groot potentieel om dit tekort op te lossen. De inzet van alle maatregelen zijn nodig. Intensieve samenwerking tussen alle partijen is hiervoor cruciaal.

Bekijk de 10 maatregelen

 

Wat betekent congestie voor mijn bedrijf?

De congestie in de provincie betekent dat het stroomnet vol is en het niet mogelijk is om meer stroom te verbruiken dan u met ons afgesproken heeft. Op veel verschillende plekken werken wij en TenneT aan het uitbreiden en verzwaren van het net. Op de kaart ziet u wanneer de congestie is opgelost en wanneer uitbreiden of verduurzamen voor uw bedrijf weer mogelijk is. U vindt deze informatie ook in de uitkomsten van de congestiemanagementonderzoeken.

Wachtlijst voor nieuwe aanvragen

Als bestaande klant met een aansluiting >3x80 Ampère kunt u niet meer transportvermogen krijgen voor de afname van elektriciteit dan wij met u hebben afgesproken. Ook kunt u geen nieuw transportvermogen krijgen. Hiervoor geldt een wachtlijst. Bedrijven die een maatschappelijke functie hebben of verlichting kunnen bieden aan netcongestie, kunnen mogelijk een hogere positie op de wachtlijst krijgen. We noemen dat maatschappelijk prioriteren.

Let op: als bestaande klant met een aansluiting >3x80 Ampère kunt u niet meer groeien binnen uw aansluitcapaciteit. Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat u het gecontracteerd transportvermogen niet overschrijdt. Het gecontracteerd transportvermogen voor afname van elektriciteit wordt bij een overschrijding daarvan niet aangepast.

Hoe werkt de wachtlijst

Maatschappelijke prioriteit aanvragen

Congestiemanagement: flexibel vermogen aanbieden

Het flexibele vermogen van onze klanten kan een groot verschil maken. Zij kunnen een bijdrage leveren door op de piekmomenten minder elektriciteit af te nemen van het net en/of juist meer elektriciteit aan het net terug te leveren. En dat is keihard nodig, want zo blijven de regionale ambities van Utrecht voor woningbouw mogelijk en blijft de energievoorziening naar alle aangesloten klanten betrouwbaar. Hiervoor passen we congestiemanagement toe. 

Hoe werkt congestiemanagement

Bekijk verschillende flexoplossingen

Verplichte deelname aan congestiemanagement

Op 15 november 2024 kondigden we als netbeheerders Stedin en Tennet in de provincie Utrecht voor afname van elektriciteit een volgende fase van congestiemanagement aan: verplichte deelname. Dit geldt momenteel voor de groep grootverbruikklanten met een gecontracteerd vermogen gelijk aan of meer dan 3 MW. Deze klanten zijn verplicht om hun flexibele vermogen aan te bieden.

Kan deze groep klanten te weinig flexibel vermogen bieden om voldoende ruimte te maken op het net? Dan gaan we naar verwachting stapsgewijs grootverbruikklanten met een lager gecontracteerd vermogen vragen om hun flexibel vermogen aan te bieden. De ondergrens hierbij ligt op 1 MW. 

Hoe werkt verplichte deelname

Wat kan nog wel?

Een nieuwe aanvraag of uitbreiding van uw huidige stroomgebruik om op elk gewenst moment gebruik te maken van stroom is in de provincie Utrecht nu niet mogelijk. Maar wat kan nog wel? We geven een aantal voorbeelden.

Energie gebruiken buiten de piekmomenten

Is uw energiebehoefte groter dan uw gecontracteerd vermogen? Voor extra capaciteit heeft u niet altijd een nieuwe of zwaardere aansluiting nodig. Bekijk of u uw stroomverbruik slimmer kan verdelen over de dag en haal zo het maximale uit uw huidige aansluiting. 

Slim laden

Vaak staan de elektrische auto’s waarmee uw medewerkers naar het werk komen, in de ochtend allemaal gelijktijdig te laden. Maar het laden kunt u ook starten buiten de piekmomenten van uw bedrijfsprocessen om. Analyseren kost misschien even wat energie, maar levert heel wat op! Een energieadviseur kan u hierbij helpen.

Samenwerken met andere bedrijven

In een energiehub (e-hub) werken meerdere lokale partijen samen op het gebied van energie. Opwekkers én verbruikers werken samen bij het opwekken, verhandelen, consumeren en/of opslaan van energie en zorgen hiermee dat het lokale energienet efficiënter wordt benut. Dit is mogelijk als ondernemers aangesloten zitten op hetzelfde deel in het nét en samen tot afspraken kunnen komen. Een e-hub mag de bestaande congestie niet verergeren zowel op het regionale als het hoogspanningsnet van Tennet. Daarom zijn de mogelijkheden per regio verschillend en is er maatwerk nodig. Toch kunnen geïnteresseerden nu al stappen zetten om te onderzoeken of een e-hub meerwaarde kan bieden voor de (toekomstige) energiebehoefte van hun bedrijventerrein.

Energie gebruiken uit opslag

Energieopslagsystemen inzetten door gebruik te maken van batterijen. U kunt de energie die u eerder heeft opgeslagen gebruiken op de momenten dat u meer elektriciteit nodig heeft dan u mag afnemen van het net. Dit geldt als u hiervoor niet meer transportvermogen nodig heeft dan wij met u hebben afgesproken. Heeft u dit wel nodig om een batterij te plaatsen? Voor dit extra vermogen moet u een aanvraag doen. U komt dan op de wachtlijst. En als de batterijen extra vermogen vragen dat groter is dan 1 MW maken we graag aanvullende afspraken over het flexibele vermogen.



Bekijk meer flexoplossingen

Veelgestelde vragen

Wat betekent transportschaarste?

Transportschaarste is vergelijkbaar met filevorming op een snelweg. Afgelopen jaren ontstond in een aantal regio's in Nederland een snelgroeiende vraag naar transportvermogen van elektriciteit. Enerzijds door de decentrale en duurzame productie van elektriciteit. En anderzijds door de toename in het verbruik. Netbeheerders zoals TenneT en Stedin investeren fors in structurele netuitbreidingen. Dit neemt een aantal jaar in beslag door de zorgvuldige procedures die gevolgd moeten worden. Transportschaarste wordt congestie als de netversterking niet tijdig gereed is om nieuwe klanten op hun wensdatum transportvermogen te bieden. De netbeheerder start dan een congestiemanagementonderzoek. Zodra blijkt dat congestiemanagement mogelijk is, voert de netbeheerder dit uit. Dit leidt tot meer ruimte in het net, waardoor we transportvermogen aan grootverbruikklanten kunnen blijven toekennen. 

Heeft de transportschaarste of congestie op afname gevolgen voor consumenten/kleinverbruikers?

Nee, voor consumenten of andere kleinverbruikers die een aansluiting aanvragen of een aanvraag willen verzwaren in de categorie van < 3x80 ampère heeft deze transportschaarste vooralsnog geen gevolgen.

Wat is congestiemanagement? 

Congestiemanagement kan worden ingezet in een congestiegebied om zo toch ruimte te creëren op het net voor nieuwe klanten of klantaanvragen. Vaak is het zelfs nodig om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te borgen. Congestiemanagement voorkomt namelijk dat partijen het landelijke en regionale energienet tegelijk en teveel belasten, wat in het uiterste geval de elektriciteitsvoorziening kan onderbreken. Congestiemanagement gebruikt prijsmechanismes en marktwerking om het aanbod en de vraag naar elektriciteit te sturen. Dit kan bijvoorbeeld door de inzet van een batterij of oplossingen waarbij de energiebehoefte van bedrijven goed op elkaar afgestemd worden en waarbij gelijktijdige pieken in energiebehoefte worden voorkomen.

Waarom duurt het versterken van het net zo lang?

Het versterken van het elektriciteitsnet vraagt om zorgvuldige voorbereiding en het doorlopen van verschillende vergunningsprocedures. Dit neemt veel tijd in beslag. We hebben daarbij als sector te maken met een groot tekort aan technici om al het werk uit te voeren. Daarnaast is er door de energietransitie een zeer grote vraag naar bijvoorbeeld transformatoren, waardoor we ook voorzien dat de levering van dit soort componenten langer gaat duren.

gerelateerde onderwerpen

Zonnepark met hoogspanningsmasten op de achtergrond

Ook voor het terugleveren van elektriciteit zijn er beperkingen. De maximale capaciteit voor teruglevering is bereikt in grote delen van de provincie Utrecht. 

Lees meer over teruglevercongestie
Monteur van Stedin loopt bij hoogspanningsmast

De congestie op het elektriciteitsnet in Utrecht vraagt naast netuitbreidingen om flexibele oplossingen en extra maatregelen.


Lees meer over de oplossingen