Toets uw
opwekplannen

Heeft u plannen om op grootschalige wijze duurzame energie op te wekken? Dan is voldoende netcapaciteit een belangrijke voorwaarde om uw plannen te kunnen realiseren. Nu en in de toekomst. Daar heeft u ook zélf invloed op. Wij geven inzicht in wat u moet weten om uw plannen te kunnen realiseren.

Deel uw plannen tijdig met ons

Deel uw verduurzamingsplannen in een vroegtijdig stadium met ons. Uw plannen geven ons een beter beeld van uw toekomstige elektriciteitsbehoefte. Hierdoor zien wij potentiƫle knelpunten in het elektriciteitsnet eerder aankomen. En kunnen we tijdig en nauwkeuriger investeren in het elektriciteitsnet.

Ook als uw plannen nog niet volledig zijn, worden wij graag betrokken. Want het delen van uw ambities of een eerste oriƫntatie zijn ook van waarde. Geef in een e-mail aan via welk telefoonnummer we u kunnen bereiken om uw ambities of plannen door te spreken. Ons Account Expert Team neemt dan contact met u op.

Mail ons voor een afspraak

Zijn uw plannen al concreet?

Dan zijn er een paar zaken die u moet regelen.

Bekijk het stappenplan

Informatie voor ontwikkelaars en ondernemers

Bent u een ontwikkelaar van een wind- of zonenergieproject? Of u wilt als ondernemer duurzame energie opwekken op of rondom uw zakelijke gebouw(en)? Verdiep u dan in de volgende onderwerpen.

Inzicht in beschikbare netcapaciteit

In sommige gebieden is beperkte of geen capaciteit beschikbaar. We noemen dit congestie. Terugleveren is dan niet altijd (gelijk) mogelijk. Controleer of dit ook voor uw regio geldt voordat u plannen maakt om zelf energie op te wekken.

Flexibiliteit inbouwen

Eén van de oplossingen om overbelasting van het net te voorkomen is flexibiliteit inbouwen. Ook als ontwikkelaar of ondernemer kunt u flexibiliteit inbouwen. Bijvoorbeeld door energie tijdelijk op te slaan in batterijen. Of door uw elektriciteitsverbruik anders te plannen.

Alleen energie terugleveren

Wilt u de aansluiting uitsluitend gebruiken om opgewekte energie te leveren aan het net? En bent u dus niet van plan om energie af te nemen op een aansluiting? Dan is een zuivere terugleveraansluiting wellicht interessant voor u. U profiteert dan van een aantal (financiële) voordelen. Zo mag u in dat geval zelf de capaciteit van uw aansluiting bepalen.

Een aansluiting delen

Huurt u bijvoorbeeld een dak voor uw zonne-energieproject? Of wilt u bij verschillende energieleveranciers elektriciteit terugleveren en afnemen? Dan kan het handig zijn om een aansluiting te delen. Stedin kan hiervoor een extra meetpunt realiseren. Dit houdt in dat we een tweede elektriciteitsmeter achter de bestaande aansluiting plaatsen. Zo wordt het eenvoudiger om de afgenomen- en/of opgewekte energie los van elkaar te verrekenen.

Technische eisen aan opwekinstallaties

De technische eisen waaraan opwekinstallaties moeten voldoen zijn vastgelegd in de EU-code Requirements for Generators en de Netcode elektriciteit. U bent wettelijk verplicht om dit te kunnen aantonen als Stedin hiernaar vraagt. 

Gemeenten en provincies

Heeft u als gemeente of provincie plannen voor het grootschalig opwekken van duurzame energie in uw regio? Of vertegenwoordigt u een overheidsinstantie die duurzame opwek van energie wil stimuleren? Houd dan rekening met het volgende:

Direct verbruik opgewekte energie

Kiest u voor een project waarbij de energie die wordt opgewekt, direct verbruikt wordt? Dan is er geen aanpassing van het net nodig. U loopt daardoor geen risico dat u op een aansluiting of verzwaring moet wachten.

Inzicht in beschikbare netcapaciteit

Niet alle duurzaamheidsprojecten zijn op korte termijn te realiseren vanwege het gebrek aan netcapaciteit. Voorkom onnodige investeringen door ons vroegtijdig te betrekken bij de subsidieregeling waarmee u duurzame opwek van energie in uw provincie of gemeente wil stimuleren. Wij gaan dan voor u na in welke mate de beoogde subsidieregeling tot overbelasting van het net leidt. Zo zorgen we er samen voor dat u de juiste projecten aanjaagt.

Slim plannen en investeren

Grote installaties die op het transportnet worden aangesloten kosten de maatschappij minder tijd en geld dan hetzelfde vermogen verdeeld over tientallen projecten. Bij één project hoeft de grond immers maar één keer open.

Wind-op-land

Voor het opwekken van energie via wind-op-land is twee tot drie keer minder infrastructuur nodig, dan voor het opwekken van zonne-energie op land (of dak). Als het gaat om de belasting van het net, heeft wind-op-land dus veruit de voorkeur. Wilt u tóch zonneparken stimuleren in uw regio? Dan bieden we u graag inzicht in de mogelijkheden om de net-infrastructuur minimaal aan te passen. Bijvoorbeeld door de inzet van cablepooling, curtailment of opslag bij bestaande parken. U leest hier meer over in deze factsheet van RVO.

gerelateerde onderwerpen

Zonnepark met hoogspanningsmasten op de achtergrond

Beschikbare netcapaciteit

De ruimte op het elektriciteitsnet is niet onbeperkt. Onze kaarten geven inzicht in de actuele netcapaciteit.

Bekijk beschikbare netcapaciteit
Moderne kas verlicht en verwarmd met aardwarmte

Aanbieden flexvermogen

Kunt u flexibel regelvermogen aanbieden? Wij zoeken klanten en marktpartijen die helpen het elektriciteitsnet toegankelijk te houden.

Lees hoe u flexibel vermogen aanbiedt